Muzika
0

U srijedu otvaranje Jazz Festa

Sarajevo-x.com
U srijedu prvog novembra u 20.30 koncertom ansambla Underground na glavnoj festivalskoj sceni u Bosanskom kulturnom centru bit će otvoren 10. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2006.

U protekloj deceniji Jazz Fest je na više od 150 koncerata predstavio brojne muzičare iz 52 zemlje svijeta, a ovogodišnji festival na četiri scene predstavit će 14 koncerata. Glavni program će otvoriti ansambl Underground Dejana Terzića, bubnjara rođenog u Banjoj Luci. Terzić već godinama živi i radi u Njemačkoj gdje je jedan od malog broja muzičara nove generacije čije je prisustvo uveliko prisutno na njemačkoj i evropskoj jazz sceni.

Projekat Underground predstavlja kolekciju tradicionalnih pjesama sa Balkana i originalnih kompozicija Dejana Terzića, a ono što Underground čini izuzetnim jeste odsustvo klišea i stereotipa u interpretaciji balkanske muzičke tradicije. Njihovi koncerti odišu svježinom, potpunim međusobnim razumijevanjem muzičara i nadahnutim grupnim muziciranjem, kao i sofisticiranim solo partijama, što bend čini vanserijskom pojavom na evropskoj muzičkoj sceni.

Ansambl je sastavljen od vrhunskih instrumentalista i autora koji su i sami uspješni lideri različitih skupina: američki saksofonista Chris Speed, njemački gitarista Frank Möbus i američki kontrabasista Mark Helias.

Ulaznice za sve koncerte festivala mogu se kupiti na box officeu u Bosanskom kulturnom centru, a sve informacije o koncertima i učesnicima festivala dostupne su na zvaničnoj stranici Jazz Festa: www.jazzfest.ba.