Muzika
5

U sklopu Demofesta u Banjoj Luci otvoren mobilni rock muzej

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
U sklopu 9. demofesta poznati muzičar, bas gitarista Bajage i instruktora Miroslav Cvetković Cvele danas je u banjalučkom Domu omladine otvorio rock muzej. Ovaj muzej je mobilan jer za sada nema svoj stalni prostor i izlaže se uglavnom namjenski kada se organizuju regionalne manifestacije slične Demofestu.

U rock muzeju su izloženi eksponati vezani za karijere mnogih poznatih rock muzičara s prostora bivše Jugoslavije.

"Ovo što smo izložili je najmobilniji i najsažetiji dio onoga što bi naš budući muzej trebao imati. Tu se nalaze fotografije, časopisi, knjige, gramofoni, magnetofoni, prvi kompjuteri na kojima je snimana muzika i slična oprema", rekao je poznati muzičar na otvaranju ovog mobilnog muzeja.

On je skrenuo pažnju da su izloženi instrumenti specifični i po tome što su kupljeni u vremenu kada muzičari nisu kao danas mogli lako doći do gitara i ostale opreme pa su mnogi od njih i raritetni u smislu da se radi o ručnoj izradi.

"Veoma smo ponosni na gitaru prozivodnje Diamond koja je izložena kao eksponat, a radi se o instrumentu koji je svirao Dragomir Mihailović Točak i na kojoj je snimao svoje prve albume. Instrument je specifičan po tome što se Točku nije sviđao prvobitni izgled pa je on isjekao gitaru i ista sada spada u raritetne modele", rekao je Cvele.

U muzeju se nalaze i sakoi izrađeni od zmijske kože šivani za braću Jelić iz legendarne Yu grupe, tu je i akustična gitara na kojoj je svirao Bora Đorđević, a izložene su i klavijature pokojnog člana Bijelog Dugmeta Laze Ristovskog.

"Jednoga dana kada budemo imali krov nad glavom sve ove stvari će stajati na jednom mjestu i bit će to pravo rock bogatstvo koje će ostati iza nas za neka buduća pokoljenja", kazao je poznati muzičar.

Otvaranjem ovog mobilnog rock muzeja i zvanično je počeo umjetnički program 9. demofesta, a onaj takmičarski i muzički počinje večeras u 20:00 kada će nastupiti mladi demo bendovi.

Ove godine su od prijavljenih 467 bendova učešće osigurala 34 benda, a pravo na prijavu su imali samo demo bendovi iz regiona, tačnije bivših jugoslavenskih republika.

U revijalnom dijelu prve večeri Demofesta svirat će Hladno pivo iz Hrvatske, srbijanski bend SKA, a zvijezde večeri su britanski bend DUB PISTOLS.

Ulaz za ovu manifestaciju je besplatan do 20:30, nakon čega će se plaćati ulaznica od 5 KM.

Demofest traje od 21. do 23. jula.