Bez seksa i nasilja u tekstovima
9

U Saudijskoj Arabiji se repuje sa strahom i poštovanjem

Klix.ba
Prema riječima Qusaia Khedera, stvaranje hip hop muzike u Saudijskoj Arabiji je relativno opasna zanimacija. Kheder sebe naziva ambasadorom ovog žanra, koji se u ovoj zemlji zasniva na rep muzici u kojoj se ne spominju seks i nasilje.

"Saudijska Arabija je konzervativna zemlja. Mi tu živimo. To je naša kultura, naše naslijeđe i mi to poštujemo. Međutim, mi nemamo slobodu izražavanja i slobodu govora pa onda imamo ograničenja u svemu što radimo. Neki to rade iz straha, a drugi iz poštovanja. Ja to radim iz oba razloga", kaže Kheder.

Qusai je dio male grupe hip hop muzičke scene u Saudijskoj Arabiji. On je 1994. godine postao prvi Saudijac koji je snimio rep pjesmu. To ga je označilo kao nepoželjnog u ovoj zemlji. Dvije godine nakon toga se seli u Sjedinjene Američke Države kako bi studirao. Tamo je postao i DJ.

Deset godina nakon toga se vratio u nešto drugačiju Saudijsku Arabiju, gdje sada ima i vlastiti muzički studio. Kada je u pitanju sadržaj njegovih pjesama, Qusai mora paziti da ne pređe granicu.

"Skoro sve pjesme u mojoj zemlji su o ljubavi. Međutim, nekada kada vidite neke loše vijesti na televiziji, poželite da pjevate o tome. Ipak, naša omiljena tema je mir. Borba za mir nikada ne prestaje. Uvijek ćemo pjevati o miru", kazao je Qusai.

Mir je tema i njegovog novog albuma pod nazivom "Neizbježne promjene", čija tema su Arapsko proljeće i promjene koje su nakon toga uslijedile u regiji.

Qusai je 2008. godine postao poznat širom svoje zemlje nakon učešća u emisiji "Arabs Got Talent" koja se snima u Bejrutu, ali koja se prikazuje širom arapskog svijeta.

"Ne dešava se baš svaki dan u Saudijskoj Arabiji da jedan hip hop umjetnik postane javna figura. Svi oni koji su me nekada mrzili i koji su me odbacivali, sada me prihvataju mnogo bolje", dodao je Qusai.