Muzika
0

U Sarajevu večer u čast škotskog pjesnika Roberta Burnsa

FENA
Škotska nacionalna muzička grupa "Heather Isles Ceilidh Band", koja dolazi iz mjesta Stornoway s otoka Lewis, nastupit će u četvrtak u Fis Clubu Bock u Sarajevu, zajedno s pjevačicom Catrionom Watt, koju je BBC nedavno proglasio mladom pjevačicom godine u kategoriji tradicionalne muzike.

Ulaz na koncert koji je sponzorirala britanska ambasada u Sarajevu slobodan je i počet će u 20.00 sati.

Sljedećeg dana, u petak uvečer, ista muzička grupa nastupit će na "Večeri u čast Burnsa" koja će biti organizirana u Domu vojske u Sarajevu u 19.25 sati. Ova večera obilježava se uz ples i večeru i tradicionalno se održava u ovo doba godine, kako u Škotskoj, tako i drugdje gdje postoji škotska zajednica kako bi očuvali spomen na život i djelo škotskog nacionalnog pjesnika Roberta Burnsa.

Večer započinje haggisom, škotskim nacionalnim jelom uz gajdaše, govorom u čast Burnsa i kazivanjem njegovih najpoznatijih pjesama, nakon čega slijedi škotski narodni ples.

To će biti peta "Večera u čast Burnsa" koju organizira Kaledonijsko društvo u BiH. Novac prikupljen od ovog događaja bit će doniran sarajevskom Centru za edukaciju, habilitaciju i rehabilitaciju djece s posebnim potrebama "Christine Witcutt", najavljeno je iz britanske ambasade u Sarajevu.