Uradak bh. pijaniste
31

U Sarajevu održana promocija novog albuma Vlade Podanyja

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Coloseum klubu u Sarajevu danas je službeno predstavljen novi samostalni album bh. pijaniste Vlade Podanyja naziva "Grand Piano" na kojem se nalazi 11 instrumentalnih numera.

Naime, na trećem po redu solo studijskom materijalu Vlade Podanyja naći će se 11 velikih svjetskih hitova koje je ovaj priznati bh. muzičar prearanžirao i prilagodio izvođenju na klaviru.

"U moru hiperprodukcije vrlo je hrabar potez napraviti jedan ovakav album instrumentalne muzike. S obzirom na to da je moj novi album zapravo neka vrsta kompilacije velikih svjetskih hitova prearanžiranih za klavirsku izvedbu, najprije sam morao odlučiti na koji način svoj materijal predstaviti publici. Kada radite obrade klasika ne smijete povrijediti njihovu kompoziciju, vaš je zadatak samo da ostavite svoj lični pečat na svakoj od pjesama i ja se nadam da sam to uspio uraditi zajedno sa svojim bendom", kazao je Podany.

Također, Vlado Podany je istakao kako "Grand Piano" osim estetske funkcije ima i onu edukativnu. On je kazao kako je ovim albumom pokušao mladim sviračima pokazati kako sviranje može biti lijepo iako je jednostavno i bez velike virtuoznosti.

"Trenutno je naše društvo postalo rob dnevnih trendova u muzici. Svi se okreću onome što donosi novac, a ne fokusiraju se na istinsku muzičku vrijednost. Međutim, Vlado Podany je poseban zato što je uvijek ostao isti, ali vas njegova muzika iznova i iznova oduševljava. Svojim ponašanjem i radom učinio je da ga baš zavolim", istakao je Ahmed Švrakić, direktor Hayat produkcije koja je izdala album "Grand Piano".