Dani Općine Centar
93

U sarajevskom Centru za kulturu održana radionica gitare

Klix.ba
Nakon što je prethodne noći u prepunoj velikoj sali Centra za kulturu održana tradicionalna Revija mladih gitarista, a sklopu obilježavanja Dana Općine Centar danas je održana i radionica gitare za sve učesnike, a koju je vodio jedan od najistaknutijih bh. gitarističkih pedagoga Predrag Stanković iz Tuzle.

Gitara je jedan od najpopularnijih muzičkih instrumenata. Ovakvi projekti imaju izuzetan značaj za mlade u osmišljavanju njihovog slobodnog vremena, a u okviru njih mladi razvijaju osjećaj za skladnost, ritmičnost i koordinaciju. Kako muziciranje na gitari zahtijeva i pravilno držanje tijela koje doprinosi pravilnom načinu sviranja to je ujedno i prilika da kroz satove sviranja učesnici projekta steknu i pravilan način držanja tijela. Za svakodnevne vježbe na gitari potrebna je izuzetna koncentracija, a to je dobar put da u redovnoj nastavi učenici postignu bolje rezultate.

U radionici su osim učesnika pomenute revije učešće uzeli i učenici osnovnih i srednjih škola sa područje središnje gradske općine.

Voditelj radionice Stanković naglasio je da ove radionice za cilj imaju uvježbavanje tehnika sviranja gitare te da mu je zadovoljstvo što mu je osam godina za redom ukazano povjerenje da radi sa ovim mladim ljudima.

"Iskustva koja oni stiču na ovakvim radionicama prenose u svoje škole te na taj način zapravo postižemo progres među mladim ljudima. Javna ustanova Centar za kulturu dozvoljava svima koji žele da pokažu svoja umijeća da dođu, što je izuzetna prilika za sve. Riječ je, prije svega, o jednom lijepom druženju, divnoj komunikaciji među djecom, stvaranju novih prijateljstava, a da ne kažem koliko je ovo važno i u sociološkom aspektu, a ne samo muzičkom", naglasio je Stanković.