Ljubitelji tvrđeg zvuka
26

U Sarajevo dolazi Ljubiša Preletačević Beli sa svojim bandom El Pre3idente

S.H.P.
Bend Ljubiše Preletačevića Belog "El Pre3idente" nastupit će 6. marta u AG Clubu u Sarajevu.

Luka Maksimović srbijanski je komičar i politički aktivist poznat po fiktivnom liku kojeg glumi, političaru, Ljubiši Preletačeviću Belom. Njegov lik i stranka "SPN“ (Sarmu probo nisi) osmišljeni su kao parodija na politički sistem i aktuelnu političku situaciju u Srbiji.

Početkom 2017. godine postao je prava senzacija na srbijanskoj političkoj sceni, kandidovanjem za predsjedničke izbore.

U stranci ima više satiričnih likova, pa je tako "veliki vođa" Ljubiša Preletačević Beli (Luka Maksimović), satira na lika koji menja stranke: Nebojša Prilepak (Stefan Gajić), koalicioni partner, "sitna“ duša i prljav igrač, Stevan N. Vlajićević, truli propagandista spreman na sve, Episkop Kosmajski Makarije koristoljubiva duhovna podrška i Petar Popović Ajkula lokalni tajkunčić, finansijer kampanje.

U svojim predizbornim obećanjima, kazali su da će na Kosmaju napraviti ski centar, Mladenovac na mulju i more u okolini Mladenovca, da će pokrenuti fabriku "Petar Drapšin“ koja će praviti šarke za Lamborghini, da će legalizovati mito i korupciju, da će ostvariti uštede u budžetu tako što će u mladenovačkoj bolnici otvoriti salu za eutanaziju gdje će penzioneri moći dobrovoljno da se prijavljuju.

Izjavili su da je njihov cilj da kroz smijeh i sarkazam trijumfuju na izborima, a zatim da na važne pozicije postave mlade i obrazovane ljude koji nemaju veze sa politikom i koji neće prodavati mandate. U aprilu iste godine, na lokalnim izborima u Mladenovcu, SPN je osvojio 21,3% glasova.

Dobili su 13 mandata i postali su druga najjača partija Skupštine opštine Mladenovac.

Upravo je alter ego Luke Maksimovića bio povod za stvaranje benda pod imenom El Prezidente. Bend svira hard core rep muziku koja podseća na bendove iz devedesetih i dvijehiljaditih kada se slušao nešto tvrđi zvuk. Muzika je zasnovana na jakim kritičkim tekstovima, koji se odnose na društvo, sistem i politiku zemlje iz koje bend dolazi.