|

U prodaji ulaznice za koncert Glenn Miller Orchestra

U prodaji ulaznice za koncert Glenn Miller Orchestra
0
S
Sarajevo-x.com
5.12.2011. u 12:00
1
komentara
0

dijeljenja
U prodaji ulaznice za koncert Glenn Miller Orchestra
Glenn Miller je jedan od najistaknutijih muzičara s početka prošlog stoljeća. Bio je neupitni kralj žanra koji će 15. januara zasigurno razgaliti Kosaču u Mostaru i 17. januara BKC u Sarajevu, a to je dobri stari swing! U muzičku historiju ucrtao je kompozicije poput Moonlight Serenade, In the mood, Pennyslvania 6-5000, Chatanooga Choo choo ili At last... Orkestar koji nosi i slavi njegovo ime u našu zemlju dolazi u okviru turneje ''In the Miller mood'', a njihovi koncerti su rasprodani širom Evrope dugi niz godina.
O Glennu Milleru snimljeni su filmovi. Život mu je okončan tragičnom nesrećom, a u besmrtnost je ušao zahvaljujući izuzetnom talentu i upornosti. Sa samo 35 godina je bio najsjajnija zvijezda američke jazz scene, taj mršavi i koščati muškarac ozbiljnog držanja s prepoznatljivim okruglim naočalama u muziku je unio nov i svjež zvuk koji je ponajviše bio baziran na solistima, ali u harmoniji sa cijelim orkestrom. Radio, tada najmoćniji medij, u jesen 1939. godine lansirao ga je u zvijezde jer su kompozicije In the mood, Pennsylvania 6-5000, String of pearls i Moonlight serenade postale vrlo brzo cijenjene širom svijeta. Tako je zaslužio članstvo u Hall of fame i nekoliko Grammya.

Godine 1942. neupitni kralj američkog swinga odlučio se pridružiti američkim ratnim snagama pa je, nakon što su ga odbili u mornarici, utemeljio U.S. Air Force Orchestra.

Kraj njegova života obavijen je velom tajne, jer je 1944. godine nestao u zrakoplovnoj nesreći iznad La Manchea, u dobi od samo 40 godina. Avion u kojem je stradao nije nikada pronađen. Kako je tajna dugovječnija od bilo kakve istine, njegov zanimljiv i buran život s misterioznim krajem nastavio je zanimati svjetsku javnost što je ovjekovječeno igranim i dokumentarnim filmovima.

Nakon Drugog svjetskog rata, član Millerovog orchestra Tex Beneke, okupio je novi Glenn Miller Orchestra, a 1956. godine ulogu voditelja preuzeo je Ray McKinley, bivši glavni bubnjar u Millerovom Air Force Orchestra. Godine 1990. odlukom predsjednika Glenn Miller Productiona vodstvo orkestra za Evropu preuzima Wil Salden koji već od 1978. godine proučava Glenna Millera i koji za svaki od njihovih koncerata ima istu poruku: ''Svaki vođa benda ili kompozitor sanja da stvara nov i nepogrešiv zvuk koji je istog momenta prepoznatljiv. Dođite i uvjerite se sami da se tradicija nastavlja i uživajte u nezaboravnoj večeri…''. Od te davne 1990. Glenn Miller Orchestra Wila Saldena je najaktivniji orkestar sa više od 150 koncerata godišnje.

Nama prvi put dolaze sa novom turnejom ''In the Miller mood'' na koju Glenn Miller Orchestra kreće početkom 2012. godine. To će biti nadogradnja turneje ''Evergreens in swing'' koja je postigla ogroman uspjeh, punila dvorane u 17 država Evrope i u okviru koje je Glenn Miller Orchestra u dvije godine imao nevjerovatnih 260 nastupa.

Glavni fokus muzičkog programa, naravno, i dalje ostaje na Glenn Miller kompozicijama, njegovom jedinstvenom zvuku koji je stvorio i koji ga je pozicionirao kao idola svoga vremena, dok se novina turneje ogleda u omažu drugim bend liderima kao što su Woody Herman, Count Basie i Harry James, ali i podsjećanje na Ellu Fitzgerald kao najbolju swing pjevačicu svih vremena. Ovakva koncepcija programa je za ljubitelje Big Band muzike jednostavno izazov jer zahtijeva izvanredne profesionalne muzičare koji mogu svirati u tradicionalnoj Big Band postavci i prezentovati tradicionalni jazz zvuk pa će kompozicije poput In the Mood, Moonlight Serenade, String of Pearls, Little Brown Jug, Stairway to the Star ili Somewhere Over the Rainbow donijeti dašak tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Ulaznice za ovu muzičku čaroliju kupite na vrijeme jer će ove dvorane biti sigurno premale da prime sve ljubitelje istinskog ugođaja koji ovaj orkestar širi. Ulaznice su podijeljene u četiri kategorije: 23,00 KM, 34,00 KM, 47,00 KM i 56,00 KM i mogu se kupiti putem portala Kupikartu.ba (e-ulaznice i dostava ulaznica) i na prodajnim mjestima u Sarajevu (Raiseburo u zgradi UNITIC-a; Relax tours poslovnice na platou Skenderije i u ulici Branilaca grada bb) te u Mostaru (poslovnice Fortuna trade tours) Sve informacije o prodaji ulaznica i prodajnim mjestima možete dobiti putem call centra na telefon 033/943111 ili putem e-maila: [email protected]
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...