{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U prodaji novi CD Emine Zečaj

19.11.2003. u 16:34
0
0
U prodaji novi CD Emine Zečaj
0
U prodaji novi CD Emine Zečaj
Izdavačka kuća Gramofon početkom je mjeseca objavila svoj novi projekat: CD Emine Zečaj pod nazivom "Traditional Bosnian Songs".
CD predstavlja izbor tradicionalnih pjesama u izvedbi Emine Zečaj, jednog od najvećih autoriteta sevdaha, u pratnji saza Mehmeda Gribajčevića. Ovoj ikoni bh. ženskog sevdaha pripada posebna uloga u razvijanju, njegovanju i potvrđivanju ženskog pjevanja uz saz, a izbor koji nudi ova zbirka ne poklapa se sa stereotipima koji vladaju kada je ovaj stil u pitanju.

Duo Zečaj – Gribajčević nudi manje znane naslove, koji zorno približavaju samu suštinu sevdaha – sintezu rječite, višeznačne i lucidne narodne poezije sa muzikom koja sublimira filigransku ornamentiku i makamska melodijska uporišta. Prema mišljenju kritike srž sevdaha moguće je u punom sjaju predstaviti samo u kombinaciji glas – saz, tada je svako novo izvođenje jedne pjesme novi doživljaj koji u izvođačima rađa poriv za suptilne promjene u ornamentaciji. Svaka je izvedba ovog dua jedinstven i neponovljiv doživljaj, pa će tako i svako novo slušanje brojeva iz ove zbirke zadobijati novi smisao.

Osnovni motiv pri objavljivanju ovog materijala bila je potreba za dokumentiranjem repertoara i interpretacije, koja je u Emininom slučaju posebno estetsko iskustvo. Pjesme objavljene na ovom CD-u zvuče kao da ih uživo slušate u svojoj sobi: nude ljepotu neposredovanu jednom novom iskustvu koje smo gotovo zaboravili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: