Johannesburg
0

U ponedjeljak presuda za ubistvo reggae zvijezde

Sarajevo-x.com
Visoki sud u Johannesburgu odgodio je presudu trojici osumnjičenika koji se terete za ubistvo poznatog južnoafričkog reggae muzičara Luckyja Dubea. Iako su sva tri optuženika prvobitno negirala ubistvo, nedavno je jedan od njih priznao zločin, saznaje BBC.

Reggae zvijezda Lucky Dube ubijen je 2007. godine u Johannesburgu tokom oružane pljačke, a brutalno ubistvo se desilo pred očima Dubeovog maloljetnog sina.

Sud je trebao donijeti odluku u petak, no zbog, kako su suci naveli nevjerodostojne izjave optuženog Juliusa Gxowa koji je ujedno i svjedočio, presuda će najvjerovatnije biti donesena u ponedjeljak.

Osim Juliusa Gxowa, optuženi su i Sfiso Mhlanga i Thabiso Maroping.

Kako javljaju lokalni južnoafrički mediji suđenje je pobudilo veliko interesovanje javnosti, te je sudnica bila prepuna. Suđenju je također prisustvovala Dubeova udovica i njegov maloljetni sin.

Prema izjavama sudaca ubice nisu poznavale identitet svoje žrtve, te on nije bio meta oružanog napada zbog svoje slave.

Ovo suđenje koje je privuklo veliku pažnju, također, je dovelo u pitanje i vraćanje na snagu zakona o smrtnoj kazni, međutim to se još uvijek nije desilo.

Inače, ovaj reggae muzičar je bio jedan od najuspješnijih umjetnika u Jožnoafričkoj Republici.

Lucky Dube je započeo svoju muzičku karijeru svirajući tradicionalnu Zulu muziku, a svoj prvi album je objavio 1982. godine. Nakon toga počeo se baviti reggae muzikom, koja je za vrijeme aparthejda bila zabranjena.

Tokom svoje 25. godišnje karijere zvijezda reggae muzike objavio je 22 albuma, a proslavili su ga albumi 'Prisoner' i 'Together As One Won'.