"Dragulj srca"
196

U novom spotu hora Gazija su Izudin i Dino Bajrović, istaknuta imena bh.glumišta

D. J.
Foto: Press
Udruženje hor duhovne muzike i sevdaha Gazija iz Bužima snimio je novi spot za numeru "Dragulj srca". Ovu pjesmu kao i većinu drugih koje se pojavlju na njihovom albumu ,"Ljubav beskrajna", napisao je imam džemata Stari grad u Bužimu - hafiz Emin Grošić.

Duhovna pjesma "Dragulj srca" slijedi klasične divanske obrasce po formi i po sadržaju. Neiscrpna tematika munadžata, prisnog obraćanja Bogu je prisutna u svim stihovima, navodi hafiz Emin Grošić i dodaje: "Radna verzija teksta je bila drugačija, sa terminima koji su poznati u užim krugovima zaljubljenika u sufijsku poeziju, ali zato, slabije poznata u širim krugovima slušaoca. Konačna verzija je potpuno drugačije urađena i to na način da su manje poznati termini zamijenjeni terminima iz kolokvijalnog govora, zadržavajući pritom osnovnu poruku iz prve verzije. Služeći se poznatim primjerom iz orijentalne književna baštine, pjesma završava poukom tragaocu smisla", kazao je hafiz Grošić.

Spot je snimljen u Sarajevu, a scenario i režiju potpisuju Sulejman Muratović i Vahidin Veladžić. Oni su kazali da su inspiraciju za ovu filmsku priču u spotu pronašli u Medžnunu i Lejli, koji su kao primjer velike ljubavi i zanesenosti često citirani kod klasičnih divanskih autora jer predstavljaju neostvarenu ljubav od koje je na kraju Medžnun - zaljubljenik poludio, ali ipak nije pravu ljubav osjetio.

Režiseru Sulejmanu Muratoviću ovo nije prvi put da radi spot za hor "Gazija", kao i to da u spotu koristi istaknuta imena bh.glumišta.

"Ovaj put u spotu se pojavljuje jedan od najtraženijih i najboljih bh. glumaca, Izudin Bajrović, koji je miljenik domaće i regionalne publike, ali i odabir svakog režisera koji ozbiljno pristupa projektu. Gazije su izvanredno donijeli emociju do slušaoca, a sa ovim spotom, otvoriće se novi pogledi na polju duhovne muzike", kazao je Muratović.

Glavna uloga u spotu pripala je talentovanom pozorišnom i filmskom glumcu Dini Bajroviću i Hani Muratović koja je pokazala da se odlično snalazi i u glumačkim vodama .

"Za mene je svako snimanje posebno i značajno, jer uvijek u meni ostavi trag, a ovog snimanja ću se sjećati po mnoštvu dobrih ljudi koje sam upoznao, po opuštenoj atmosferi i po profesionalnosti svih koji su bili uključeni u ovaj projekat. Mislim da je sve to skupa rezultiralo nečim na šta svi možemo biti ponosni", rekao je glumac Dino Bajrović.

Aranžman za pjesmu "Dragulj srca" uradio je Zele Lipovača a filmsku muziku potpisuje Halid Hajduković.