Muzika
0

U nedjelju završava 7. Jazz Fest Sarajevo 2003

Klix.ba
Anouar Brahem
Anouar Brahem
Festivalski program koji se šest dana odvijao na četiri scene bit će zatvoren koncertom Tunižanina Anouara Brahema koji će nastupiti u duetu sa turskim klarinetistom Barbarosom Erkoseom.

Na posljednjem koncertu na ovogodišnjem festivalu na Glavnoj sceni u Domu policije predstavit će se jedan je od najpoznatijih arapskih muzičara kojem se kao posebna zasluga pripisuje ponovno populariziranje uda, tradicionalnog arapskog žičanog instrumenta.

Iako daleko češće korišten samo kao pratnja pjevačima, Brahem ud koristi kao solo instrument vanrednih mogućnosti. Ovaj je Tunižanin sarađivao sa muzičarima poput Jana Garbareka, Richarda Gallianoa, Davea Hollanda ili Manu Katchea, a u muzici koju stvara prisutni su islamski, afrički i mediteranski muzički utjecaji što dovodi do novih formi muzičkog izraza.

Njegovi nastupi opisuju se sintagmom randevouz sa tišinom, a kritičari znaju reći kako je Brahemova muzika jedna od najljepših priča u muzici našeg vremena.

Xhaferi & Seferović
Istoga dana u Kamernom teatru 55 u okviru programa One, Two Stage nastupit će u 17:15 kosovsko-bosanski duo Xhaferi & Seferović. Riječ je o članovima Marimanga trija, čiji je repertoar inspiriran muzičkom baštinom Kosova, a na ovom koncrtu izvest će premijeru repertoara Led Zeppelina čiji je utjecaj za ove mlade muzičare podjednako bitan kao i njihova vlastita muzička tradicija i jazz.

U 18:30 na istoj sceni solo koncert će održati holandski bubnjar Han Bennink. Njegov prvi muzički instrument bila je kuhinjska stolica, a godinama kasnije, njegov otac - perkusionista u orkestru, osigurao mu je konvencionalniji outfit. Međutim, Han nikada nije izgubio smisao za coaxing zvukove koje proizvode predmeti koje je nalazio tokom nastupa u backstageima. On i danas obožava svirati na kuhinjskim stolicama, a svaki njegov nastup poseban je performance.

Han Bennink
7. Jazz Fest svake godine priprema i poseban program za djecu. U nedjelju u 12:00 u Studentskom centru Access bit će organiziran workshop za djecu predškolskog uzrasta. Ante Gelo, Enes Seferović i Dejan Terzić pokazat će, uz besplatnu čokoladu, kako svirati na gitari, kontrabasu i bubnjevima.