Zbog linča nad Thompsonom
0

U Ljubuškom zabrana koncerta Dine Merlina?

Sarajevo-x.com
Na talasu navijačkog nasilja koje se posljednjih mjesec dana u BiH pretvorilo u nacionaliositčko prepucavanje, grupa navijača 'Skauti' iz Ljubuškog pokrenula je u Hercegovini kampanju da se zabrani najavljeni koncert Dine Merlina. Ovo je, tvrde, njihov odgovor na zabranu Thompsonovog nastupa u Sarajevu a Merlina označavaju kao 'bošnjačkog nacionalistu'.

Marginalna grupa navijača zvana 'Skauti' iz Ljubuškog prije tri dana poslala je saopćenje za javnost u kojem traže od MUP-a ZHK da zabrane koncert Dina Merlina smatrajući ga uvredom za Ljubuški dok Merlina nazivaju 'bošnjačkim nacionalistom' koji Ljubuškom ne treba, javlja Poskok.info

U podosta opskurnom pismu kojeg je većina hercegovačkih medija ignorirala traži se da se ne dopusti nastup 'bošnjačkog nacionaliste u hrvatskom Ljubuškom'.

Lokalni hercegovački internet portali, prema njihovim tvrdnjama, osudili su takav pristup tvrdeći da je Ljubuški otvoreni slobodarski grad za razliku od "bosanskih čaršija" te da ta vrsta šovinizma Hercegovini ne treba a da je zabrana Thompsonova koncerta ljaga koju će tzv. "građansko" Sarajevo teško sprati sa sebe budući da su etiketiranjem Thompsona kao fašiste bez da mu to dokažu, uspjeli napraviti medijski linč nad njim i zabraniti mu koncert. Kao dokaz navodi se činjenica da je svaki Thompsonov album uredno izdan u Republici Hrvatskoj što znači da na njemu nema fašističkog materijala budući da bi to bilo u sukobu sa pozitivnima zakonima RH.

'Skauti' zapravo žele poručiti Sarajevu koje su posljedice Thompsonofagije te su, iako su ih hercegovački mediji pokušali primiriti, uspjeli dići javnost na noge.

U jučerašnjem radijskom gostovanju ministra unutarnjih poslova ZHK Ivice Gašpara na stanici Radio Ljubuški u eter se javio organizator koncerta Željko Rašić koji je izjavio da mu se zbog organizacije koncerta čak prijeti ubistvom.

Ministar Gašpar rekao je da je jedino na MUP-u ZHK procjena sigurnosti održavanja tog događaja, i da za sada nema naznaka bilo kakve opasnosti i mogućih nereda zbog toga, te da je MUP ZHK ovlašten zabraniti koncert ukoliko procjeni da će doći do narušavanja sigurnosti.

Menadžer Dine Merlina Asim Kraljić potvrdio je za Sarajevo-x.com da je održavanje Merlinovog koncerta planirano za 14.novembar, ali da iz njegovog menadžmenta nemaju nikakvih informacija o mogućnosti zabrane nastupa niti bilo čijem protivljenju.