24. juna
14

U Kriterionu pogledajte filmove Kena Browna uz pratnju Psychodelic Cinema Orchestra

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Art kinu Kriterion će 24. juna u 20 sati biti prikazani filmovi Kena Browna snimani 8 milimetarskom kamerom uz muzičku pratnju bendova Psychodelic Cinema Orchestra i Šumovi protiv valova koji u Sarajevo u okviru regionalne turneje.

Psychedelic Cinema Orchestra svira uz seriju 8mm filmova bostonskog autora Kena Browna snimljenih između 1967. i 1969. Brown je bio jedan od pionira stvaranja vizuelnih kulisa za nastupe rock bendova u SAD-u, posebno onih koji su naginjali psihodeliji. Njegovi 8mm filmovi koje ćemo vidjeti projicirani su u 60-im i 70-im kao pozadina na koncertima Jimmyja Hendrixa, Velvet Undergrounda, Neila Younga, The Who-a, Pink Floyda, Franka Zappe i Sly and the Family Stone.

Psychedelic Cinema Orchestra postoji od 2013. godine, a u trenutnoj postavi su Ken Winokur, Jonathan LaMaster iz kultnog američkog post rock benda Cul de Sac, kao i Dan Colley iz još kultnijeg benda Morphine.

Na ovoj turneji po Balkanu članovima Psychedelic Cinema Orchestra Kena Winokura i Jonathana LaMastera pridružuju se zagrebačke snage ambient rock psihodelije, članovi benda Šumovi protiv valova - Hrvoje Nikšić, Ivan Čadež i Hrvoje Radnić koji će zajedno oživjeti atmosferu 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Nakon sjajnog performansa publiku očekuje after party uz Kriterion DJ rezidenta za nastavak druženja.

Redovna cijena ulaznice je 7 KM, a poseban popust i kartu po cijeni od 5 KM ostvarujete ako donesete svoju nezbrinutu biljku ili knjigu.