Muzika
0

U Havani održan veliki koncert pomirenja

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više stotina hiljada ljudi okupilo se prošle noći na Trgu revolucije u Havani, na koncertu s ciljem da se premosti duboki jaz između stanovnika tog komunističkog ostrva i njegove brojne dijaspore.

Na najvećem ikada održanom koncertu na otvorenom, pod geslom "Mir bez granica", nastupilo je 15 grupa i solista iz nekoliko latinoameričkih zemalja.

Koncert je organizovao Huanez, kolumbijski pjevač koji živi u Majamiju, u američkoj državi Floridi.

Mnogi Huanezovi sugrađani ne odobravaju taj  potez.

U Majamiju živi veliki broj Kubanaca koji su pobjegli sa ostrva i smatraju da koncert posredno pomaže komunističkom režimu u Havani.

Huanez je, navodno, čak dobio prijetnje smrću.

Poznati pjevač je na koncertu, u pauzi između dvije pjesme, poručio da se besmisleni ideološki rat mora okončati, a mržnja zamijeniti ljubavlju.
Koncert je podržala administracija američkog predsjednika Baraka Obame, koji je najavio otopljavanje odnosa sa Kubom. 

Američki državni sekretar Hilari Klinton se čak slikala sa Huanezom pred njegov odlazak u Havanu.

On je naglasio da je koncert organizovao jer smatra da je Obama "otvorio vrata" promjenama time što je ublažio trgovinske sankcije SAD prema Kubi dok je preduzeo i druge korake u poboljšanju američko-kubanskih odnosa.

Međutim Obama je juče umanjio važnost koncerta riječima da "smatra da neće naškoditi američko-kubanskim odnosima ali da ne bi pretjerivao do tog stepena da i u tome pomaže".