Rob B
0

U formi zahvaljujući prljavom funku

Sarajevo-x.com
U okviru Buba festa 7. avgusta u Makarskoj nastupit će britanski Stereo MC's, koji se na muzičkoj sceni nalaze od 1985. godine.

Muzički majstori dance i electro muzike ili bar muzike koja se tada tako zvala, poput Massive Attacka, spojili su rap, funk, soul i sve ostalo što im se našlo pod rukom, a uklapalo se u, za to vrijeme pomalo čudan muzički koncept.

Osnivač ove svjetski poznate muzičke atrakcije je Rob B i DJ i remikser The Head. Zajedno sa drugarom Johnom Bakerom osnovali su label Gee Street, na kome im je 1987. godine izašao prvi album nazvan "33-45-78".

Nedugo zatim, Gee Street se spojio s njujorškom etiketom 4th & Broadway, što je uveliko pomoglo u izdavanju niza singlova. Godinu dana kasnije Stereo MC's, u postavi Rob Birch, The Head, Cath Coffey i Owen If, izbacuju singl "Elevate My Mind", koji ih lansira na američke top liste, gdje slave kao prvi britanski hip-hop bend koji se do nje uspio probiti.

Ipak, početak prave priče o Stereo MC's počinje s njihovim trećim studijskim albumom "Connected" iz 1992. godine, koji je i u ovom kratkom razdoblju svrstan među evergreene. Stereo MC's imaju i jedno ovogodišnje izdanje, album "Live at the BBC" s kojim pokazuju koliko su sjajni kada ih gledate uživo.

Povodom njihovog trećeg gostovanja u Hrvatskoj, nakratko smo porazgovarali sa idejnim tvorcem benda, Robom B.

Zadovoljstvo nam je što ćemo vas opet imati priliku čuti u blizini. Sudeći po vašim ranijim nastupima, provod je siguran, ali ipak, kaži nam šta da očekujemo od svirke u Makarskoj i od publike?

Nadajte se energetskoj eksploziji, live nastupu dirty electro - punk benda. Što se nas tiče - mi ne očekujemo ništa, mi samo nastupamo, maksimalno se posvetimo svirci i damo sve od sebe. Tako će biti i ovaj put!

Gledali smo vas na EXIT-u, pa na VIP-in Music festivalu, ali i u Zagrebu prije nekoliko godina. Čini se da nemate nikakve predrasude prema ovim krajevima? Kakve ste uspomene ponijeli sa ranijih nastupa?

Naravno da nemamo predrasude, pogotovo ne prema nastupima na koje nas zovu i mjestima gdje se održavaju. Jer, uvijek je tu najviše ljudi koji su entuzijastični, koji su tu zbog muzike i provoda i spremni da se daju nama u onoj mjeri u kojoj se mi damo publici. Baš onako kako volimo. Uspomene na te ljude su ujedno najljepše koje nosimo sa sobom.

Prešli ste dug put od osamdesetih, kada je grupa nastala pa do danas. Da li se sada smatrate underground ili mainstream muzičarima?

Ni jedno ni drugo. Mi smo Stereo MC's i sviramo za svakog ko adekvatno reaguje na našu muziku, bilo da se radi o kulturi ili subkulturi, mainstream ili underground publici. Mislim da smo oboje. Po malo od obe opcije.

Šta vam je bilo najveće iskušenje u karijeri? Je li postojalo nešto čega ste se morali odreći i da li je bilo vrijedno?

Bio sam jednom u iskušenju da sve napustim i da se počnem baviti vrtlarstvom, ali ta me je ideja držala svega par minuta. Svi moramo da žrtvujemo ponešto, da bi postigli neke druge, važnije, ili možda samo u tom momentu zabavnije stvari. Pa tako sam i ja napravio neke ustupke, žrtvovao neke stvari, ali one su izblijedile vremenom, danas ih se ni ne sjećam više. Zašto brojati žrtve - treba cijeniti trenutke!

Kako će, po tvom mišljenju muzika kakvu je poznajemo danas izgledati za desetak godina i kako sebe vidiš u to vrijeme?

Pojma nemam. Ja živim u sadašnjosti, trudim se da maksimalno uživam u svakom momentu i ne opterećujem se puno time. Prosto, pustim da me nosi plima vremena, pa gdje god da isplivam - dobro je.

Kakav je Rob B privatno? Kako reaguješ na grupie girls? Imaš li neke čudne navike?

Ja sebe smatram veoma jednostavnim čovjekom, koji voli svoju ženu i poštuje fanove, bilo da su grupie girls, ili ne. Pravim muziku, pušim, plivam, jedem sirovu ribu, trudim se da ostanem u formi zahvaljujući "prljavom" funku, adrenalinskoj dozi i energiji muzike koju sviramo i stvaramo. Snaga duše i ženska forma su stvari koje me zaista "lože" i uzbuđuju na nebrojeno mnogo načina.

Novi album je na pomolu?

Da, upravo izlazi za koji dan. Zove se "Double Bubble" i na njemu će se naći mnoštvo zanimljive, žanrovski zaista različite muzike, a uključuje i radove drugih DJ-eva. Posebno sam ponosan na naše nove stvari. Ma kad čujete album znat ćete o čemu pričam!