Za najradosniji praznik
21

U Domu armije održan tradicionalni vaskršnji koncert SPKD "Prosvjeta", u publici i Božo Vrećo

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Domu oružanih snaga večeras je održan tradicionalni vaskršnji koncert na kojem su duhovnu, ali i svjetovnu muziku, izvodili članovi Kamernog hora smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu kojim diriguje maestro Rade Radović.

Prije samog koncerta Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora SPKD "Prosvjeta" kazao je da društvo već osmi put organizuje vasršnji koncert, nakon pauze za vrijeme dvije pandemijske godine kada nismo mogli organizovati ovaj koncert.

"Prvo smo krenuli s božićnim koji ima dužu tradiciju, a evo sada i vaskršnji koji doživljava svoje osmo izdanje. To su koncerti na kojima svetkujemo naše najradosnije i najveće praznike, kao što je praznik vaskrsenja Hristovog koji želimo proslaviti sa svim građanima Sarajeva i posjetiocima ovoga grada - na jedan zajednički način doživjeti tu radost i to veselje koje ovi praznični dani donose", poručio je Garić.

Na ovogodišnjem vaskršnjem koncertu nastupao je Kamerni hor smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu kojim diriguje maestro Rade Radović.

"To je hor koji postoji već nekih 20ak godina i koji je - moram reći - jedan od najboljih, ako ne i najbolji na ovim prostorima koji izvodi isključivo duhovnu muziku. Radi se o profesionalcima koji su jako dobro upućeni u crkvenu muziku i pojanje", kazao je Garić.

Prva polovina programa sadržavala je duhovne kompozicije - od klasičnih što srbijanskih, ruskih te bugarskih kompozitora, a u drugom dijelu koncerta izvedene su i brojne kompozicije svjetovnog karaktera koje su povezane s našom tradicijom.

Tu ima i američkih autora koji su pisali pravoslavnu muziku što je iznenađenje i nešto novo na ovim prostorima.

Među prisutnima u Domu armije istakao se i bh. interpretator sevdalinke Božo Vrećo, a koji je pažnju privukao svojim uvijek jedinstvenim stilom oblačenja.