Muzika
0

U četvrtak na Jazz Festu

Klix.ba
Soweto Kinch
Soweto Kinch
U nastavku vam donosimo raspored dešavanja na 7. Jazz Festu Sarajevo 2003 za četvrtak.

SOWETO KINCH 4TET + ABRAM WILSON (6. novembar, Dom policije, 20:00)

Još u ranoj mladosti, nakon susreta sa Wytonom Marsalisom otkrio je strast prema jazzu. Značajan utjecaj na njegovo muzičko djelovanje imale kako barokne i klasične kompozicije, posebno njegovo zanimanje za probleme crnačku populacije 17. i 18. stoljeća u Britaniji.

Iako su korijeni njegove muzike u jazzu, on pokušava spojiti sa jazzom i druge muzičke stilove. Kinchova jedinstvena fuzija jazza, hip-hopa i rapa stoji iza njegovog uspjeha u približavanju jazza široj, i prvenstveno, mlađoj publici. Posljednja u nizu nagrada koju je primio prije nepuna dva mjeseca - MOBO nagrada za najbolju jazz izvedbu u ovoj godini, potvrđuje Soweta Kincha kao najveću mladu jazz zvijezdu Velike Britanije.

Prije dvije godine osnovao je trio pod svojim imenom kojeg su sačinjavali i basista Michael Olatuja, te bubnjar Troy Miller. Prošla je godina prekretnica u Sowetovoj karijeri - dobio je nagradu za mladog saksofonistu godine na Montreux Jazz Festivalu, nakon čega je uslijedila saradnja sa Juliet Roberts na njenom albumu "Beneath The Surface".

Radio je i na filmskim i teatarskim projektima, a krajem 2002. objavljuje svoj prvjenac "Conversations with the Unseen" koji je spoj Sowetove dvije strasti: hip-hopa i jazza. Na ovom projektu triju se pridružio Emmanuel Temowo, te nastaje kvartet koji će se u istom sastavu predstaviti na 7. Jazz Festu Sarajevo 2003. u pratnji Abrama Wilsona.

DHAFER YOUSSEF & DIGITAL PROPHECY (6. novembar, Dom policije, 22:00)

Muzika Tunižanina Dhafera Youssefa ima korijene u sufijskoj tradiciji, ali je uvijek bila širom otvorena i za muzičke ideje iz ostalih kultura, uključujući i jazz scenu. Svojim poetskim pristupom na udu, tradicionalno arapskom žičanom instrumentu, te kompleksnim kompozicijama obojenim arapskim ritmovima i duboko afektiranim pjevanjem, Dhafer je izuzetno impresivan glas na muzičkoj sceni i to već dugi niz godina.

U dosadašnjoj karijeri Dhafer je surađivao sa značajnim imenima jazz scene - Renaudom Garcia-Fonsom, Markusom Stockhausenom, Nguyenom Leom, Paolom Fresuom, Christianom Muthspielom.

Nakon izuzetno uspješnih albuma Malak i Electric Sufi, njegov aktuelni projekat Digital Prophecy kritika ocjenjuje kao spoj tunižanske vreline i norveške hladnoće: na albumu sarađuje sa norveškim muzičarima, istražujući plodno tlo zapadnjačke i arapske improvizacije.

VASILIĆ NENAD BALKAN BAND + MARTIN LUBENOV (6. novembar, Coloseum Club, 23:30)

Nakon što je muzičko obrazovanje usavršio na muzičkoj akademiji u Grazu, Vasilić je nastupao na brojnim internacionalnim koncertima pored veličina poput Marka Murphyja, Sheile Jordan i trubača Stevea Guta.

Doživljavajući muziku kao spoj starog i novog, osnivanjem Nenad Vasilić Balkan Banda u muzičkom izričaju napravio je fuziju evropskog jazza i improvizirane muzike sa melodijama i ritmovima iz bogate baštine balkanske narodne muzike. Muzika ovog benda ocjenjuje se ironičnom i bunotovnom, a prvobitna ideja bila je oformiti band sa neameričkim repertoarom. Vremenom Nenad je tradicionalne melodije njegovog zavičaja prilagodio savremenim muzičkim instrumentima i ekspresiji jazz banda, što je rezultiralo originalnim stilom Balkan Banda.

Albumi Vasilić Nenad Balkan Banda Folk Songs i Joe Jack odlično su primljeni od evropske publike i kritike, kao i Vasilićev album Yugobassia koji je ocijenjen kao izvanredno muzičko dostignuće.

COMBINATE (6. novembar, Jazz club Jezz, 22:00)

Osnivač banda Ante Gelo mladi je gitarista koji okuplja vrsne muzičare, te nudi inovativne kompozicije i maštovite aranžmane. On predstavlja jazz na drugačiji način, ideje za svoju muziku uzima iz različitih izvora: pas, ulica, najbolji prijatelj iz srednje škole, Baltazar, ringišpil... sve može postati inspiracijom. "Moj princip je svirati muziku koja ima svoje korijene u hrvatskoj kulturi, a pri tome misliti na jazz način." (Ante Gelo)