Na 29. godišnjicu smrti
56

U čast Milana Mladenovića objavljen restaurirani spot za jednu od najpopularnijih pjesama EKV-a

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Prije 29 godina preminuo je Milan Mladenović, jugoslovenska rock ikona i frontmen grupe EKV.
Mladenović je umro 5. novembra 1994. od raka gušterače. Bolest ga je pokosila u samo tri mjeseca, a koliko je bila razorna najbolje prikazuje činjenica da je u trenutku smrti imao samo 35 kilograma.

U njegovu čast danas je objavljen restaurirani spot za pjesmu "Oči boje meda" grupe EKV. Ovaj spot je 1985. godine proglašen najboljim u godišnjem izboru kultne TV emisije "Hit mjeseca".

Sada je na YouTube kanalu Ekatarina Velika Official dostupan u punoj kvaliteti. Remaster slike potpisuje Dejan Špagnut. Zvuk je remasterirao Vladimir Moritz, uz Ivana Fecea Firčija, nekadašnjeg bubnjara EKV-a, kao stručnog konzultanta.

Podsjećamo, u februaru ove godine Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je odluku o dodjeli posthumnog priznanja "Počasni građanin" Mladenoviću.

Milan Mladenović, osim što je bio glavni čovjek benda koji mnogi smatraju najboljim jugoslavenskim rock sastavom, predstavljao je čovjeka čije je djelovanje prevazilazilo muziku. Dok su mnogi šutjeli tokom razaranja devedesetih, a neki se i bestidno priklanjali režimima, Milan je bio jedan od onih koji su potpuno otvoreno i bez ustručavanja bili protiv.

Milan je nedugo nakon stravičnog masakra na Markalama pjesmom "Crv" jasno poslao poruku šta misli o tim "slepim, ludim i sebičnim ljudima koji prave buku bez reda i smisla".

Zadužbina koja nosi njegovo ime već pet godina djeluje s ciljem da se dosljedno i dostojanstveno čuva lik i djelo ovog umjetnika. Prošle godine je na godišnjicu njegove smrti otkrivena spomen-ploča s Milanovim likom, uz stihove pjesme "Zemlja".

U 2024. planirano je ponovo objavljivanje svih osam studijskih albuma benda povodom 40. obljetnice izlaska njihovog prvog albuma.