"Most generacija"
47

U BKC-u u Sarajevu svečani program povodom Dana državnosti, nastupili brojni izvođači

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine JU "Bosanski kulturni centar KS" održan svečani program pod nazivom "Most generacija".

Na velikoj sceni nastupili su brojni izvođači, a program je podijeljen u nekoliko cjelina. Prvi dio nosi naziv "Zajedno" i nastao je u saradnji sa Savezom amaterskih kulturno-umjetničkih društva Kantona Sarajevo (SAKUD).

Hor, orkestar i profesori muzičke škole "Mimika Music School", pod rukovodstvom Mirele Jusić-Dreković otvorili su program izvođenjem pjesme "Zemljo moja". U okviru drugog dijela programa, održan je se koncert pod nazivom "Song of Liberation", a izvedene su pjesme posvećene ideji slobode i ravnopravnosti nastale širom svijeta.

Muzičko-scenski program održao se pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva i SABNOR-a KS, a cjelokupan program će prenositi Televizija Sarajevo. Ulaz je slobodan, a program koji će se dešavati u Velikoj dvorani BKC-a, publika će moći pratiti i putem nekoliko video ekrana (video zidova) koji će biti postavljeni u ulaznom atriju ove kulturne institucije, ali i na trgu Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Treći dio programa počinje "Most", prošao je u znaku nastupa grupa Anchy & The Moondogs sa gostima (Davor Sučić "Sejo Sekson, Mustafa Čizmić, Renata Kurtalić i drugi).

Manifestaciju je zatvorio nastup sarajevske grupe Velahavle. Muzika koju ovaj bend izvodi može se okarakterisati kao fuzija trip-hop i breaksbeat muzičkih pravaca.