1. mjesto 3.500 eura
1

U Banjoj Luci počinje 10. Demofest: 50 bendova u trci za nagrade

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Dvije festivalske bine, tri dana muzike i 50 demo bendova iz šest država regiona u takmičarskom dijelu programa, to je u najkraćem sadržaj ovogodišnjeg, jubilarnog desetog Demofesta.

"Povodom ovih deset godina svi su od nas očekivali da napravimo neki mali korak dalje, dali smo sve od sebe da to i napravimo, da li će biti uspješno ili ne vi ćete procijeniti. Od ove godine ćemo se zabavljati na dvije bine, to je nastalo primarno kao ideja, mnogo veći broj bendova ima želju da nam se pridruži u Banjoj Luci, nego što smo mi u prilici to omogućiti, dosad je to bilo 30 bendova, a ove godine ćemo poslušati i odgledati 50 bendova, nadam se da će to biti neki put za naše dalje širenje", rekla je direktorica festivala Brana Janković i najavila filmski festival koji će biti organizovan dogodine.

Tokom tri dana festivala, od 20. do 22. jula, u revijalnom programu Demofesta nastupit će Rudimental DJ set, Marky Ramone, Ky-Mani Marley, Freemasons, Funkerman, Dubioza kolektiv, kao i Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz i Projekt Rakija.

Zasvirat će i prošlogodišnji pobjednici Seine, Letarg i Degeneza, dok će za lokalnu podršku biti zaduženi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.

Nagrade koje se dodjeljuju finalne večeri iznose 1.000 eura za treće mjesto, 2.000 eura za vicešampione, a 3.500 eura se uručuje pobjednicima Demofesta.

Pored glavnih, festival uručuje i nagrade najboljem basisti koji dobija ručno izrađenu bas gitaru, najboljeg gitaristu nagrađuju adekvatnim instrumentom, a nagrađivani su i najbolji bubnjari Demofesta koji su dobijali custom element za svoj instrument.

Nisu zaboravljeni ni mediji pa i najbolji novinar festivala odlazi kući s priznanjem.

Sponzori festivala su kompanije m:tel i Banjalučka pivara, a oficijelni telefon festivala je Huawei P10.

Za sve novinarske ekipe iz BiH i zemalja regiona osiguran je press corner u Crvenom salonu Kulturnog centra Banki dvor, gdje je moguće dobiti sve informacije o festivalu te rasporedu takmičarskog i revijalnog dijela programa.