Hip hop spektakl u Zetri
444

Tzre je pobjednik regionalnog finala Red Bull RapLike 2019. održanog u Sarajevu

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je sinoć održano veliko finale Red Bull RapLike 2019, na kojem je krunu regionalnog kralja freestylea osvojio Tzre (Hrvatska). U fenomenalnoj atmosferi, veče su svojim nastupima uveličala brojna zvučna imena hip hopa iz regije, a zabava se do duboko u noć nastavila uz Brown Sugar RnB party.

Sarajevska dvorana Zetra je doživjela temeljitu transformaciju kako bi ugostila veliko finale Red Bull RapLike, najvećeg regionalnog takmičenja u hip hop improvizaciji. Centralni dio dvorane je uz pomoć kulisa pretvoren u veliki klub, a uz vrhunsku produkciju, specijalne audio-vizuelne efekte i video projekcije - publiku koja je ispunila event prostor dočekao je zaista impresivan prizor.

Na binu je stupilo osam pretendenata na titulu najboljeg freestyle repera u regiji: Tzre, Mleeksah, Sultan i Usce iz Hrvatske, Bubi i Samuraj Krek iz Srbije te Nyca i Sokol iz Bosne i Hercegovine.

Njihove nastupe je ocjenjivao žiri sastavljen od zvučnih imena regionalne hip hop scene: Saša Antić (TBF), Frenkie, Kendi, Rade Ulica (High5) i Almir (Dubioza kolektiv). U ulogama voditelja našli su se Stihomir Klepić i Čika Gagara iz popularnih Helem nejse, dok su za muzičku podršku zaduženi bili DJ Soul i Merakoon.

MC-ijevi su odmah na početku pokazali da se ne šale i iz betla u betl su stavljali žiri pred teške odluke. Na kraju su u prvom krugu ispali Sokol, Usce, Sultan i Bubi.

U prvom polufinalu je prošlogodišnji regionalni prvak Samuraj Krek bio bolji nego Mleeksah, dok je u drugom Tzre savladao Nycu. Borba za treće mjesto pripala je Nyci, a onda je na red došlo veliko finale između Samuraja Kreka i Tzrea. Nakon potpuno izjednačene borbe i dugog vijećanja žirija, prevagnule su nijanse i Samuraj Krek je titulu predao u ruke Tzrea, novog regionalnog kralja freestylea.

"U šoku sam. Nisam ovo očekivao, naročito s obzirom protiv kakvih MC-ijeva sam betlao. Nemam komentara. Pun sam adrenalina i kad se sutra probudim, tek ću vidjeti. Mozak još ne razmišlja, izgorio je“, izjavio je pobjednik.

Ionako odličnu atmosferu su dodatno zagrijali članovi žirija i voditeljski dvojac. Kendi, Saša Antić, Rade Ulica, Helem Nejse, Almir (zajedno s Adisom, kolegom iz Dubioze kolektiv) su svojim nastupima u pauzama između betlova izazvali oduševljenje u dvorani, dok su Frenkie, Kontra i Indigo premijerno izveli „Moshpit“, prvi singl sa svog nadolazećeg albuma „20/20“, snimanog u Red Bull Studios u Los Angelesu.

Izvrsnim reakcijama gledalaca dočekana je i Shza, mlada plesačica iz Tuzle, koja je na svjetskom finalu takmičenja Red Bull Dance Your Style 2019, održanom nedavno u Parizu, pobrala simpatije publike i bila poražena jedino od budućeg pobjednika.

Gosti su se prije samog takmičenja zagrijali uz specijalno izdanje partyja iz popularnog serijala Brown Sugar RnB, a odlična zabava se odmah po proglašenju pobjednika nastavila do ranih jutarnjih časova uz dobro poznate domaćine DJ Soula i Merakoona.