Legenda Sarajeva
113

Tužna ljubavna priča obilježila je život Davorina Popovića, zbog koje je stvorio legendarnu baladu

N. C.
Davorin Popović
Davorin Popović
Davorin Popović, bio je član grupe Indexi, a jedna tužna ljubavna priča obilježila mu je život.

Davorin se Indexima pridružio 1964. godine i tu je ostao sve do svoje smrti 2001. godine. Dok je grupa decenijama stvarala autentičnu muziku, nastale su neke od najljepših balada. Jedna od njih koja je postala zaštitni znak grupe bile je pjesma "Bacila je sve niz rijeku".

Naime, jedan dio pjesme svjedoči o velikoj ljubavi Davorina Popovića. Legendarni pjevač volio je nepoznatu djevojku iz Sarajeva. Iako je njihova ljubavna veza bila ozbiljna, djevojka nije bila spremna za brak. Međutim, ostala je u drugom stanju, a nisu planirali dijete. Par je odlučio da se vjenča, ali djevojka je abortirala i zauvijek napustila Davorina. Nakon čega je svoju tužnu ljubavnu sudbinu pjevač pretočio u stihove.

Muzičku karijeru započeo je u grupama Lutalice i Pauci, a 1964. godine postaje pjevač Indexa. Tri godine kasnije nastupaju na festivalu Vaš šlager sezone i od tada postaju izuzetno popularni. Iako su Indexi postojali skoro četiri desetljeća, izdali su samo dva službena albuma: "Modra rijeka" (1978.) i "Kameni cvjetovi" (1999.). Popović je izdao i solo albume "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.) i "S tobom dijelim sve" (1984.) na kojima je sarađivao s kolegama iz benda. Ipak, snimljeno je znatno više kompilacija pomenutih ostvarenja.

Godine 1975. objavljuje album "Svaka je ljubav ista" (osim one prave), 1984. godine "S tobom dijelim sv"e, dok album istog naziva, ali s drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Zanimljivo je da je Popović na početku svoje muzičke karijere trenirao košarku i da su ga mnogi smatrali veoma perspektivnim igračem. Međutim, zbog muzike odustao je od svoje sportske karijere.