"Za sve ove godine"
12

Tuzlanski bend Bijeli golub završava novi album

Piše: D. Brkić
Kultni tuzlanski bend Bijeli golub, čija je lična karta pjesma "Tamara" evergreen grada podno Ilinčice, privodi kraju posao na albumu "Za sve ove godine".

Malo stariji Tuzlaci, koji su osamdesetih godina posjećivali diskoteku "Pelikan", sjetit će se hitova Bijelog goluba, a pjesma s novog albuma "Hej ptico bijela" već je postavljena na YouTube i za samo nekoliko dana ima oko 3.000 pregleda.

Osnivač benda je Nermin Morankić, koji okuplja ekipu muzičara, a među prvim bendovima u Tuzlu donose demosnimke pjesama snimanih u banjalučkom studiju Plazma. Pjesma "Tuzlanko, Sarajko..." ubrzo postaje lokalni hit, a potom dolazi pjesma "Tamara" koja će zauvijek obilježiti ovu grupu.

Prvi album snimili su za Fonex pod nazivom “Korak do sna”, a potom i za In takt pod nazivom “Bez pardona”. Posljednjih dana Bijeli golub je zaokupljen finalizacijom albuma “Za sve ove godine”. Poslije promocije, kako najavljuju, krenut će sa svirkama u BiH i dijaspori. Ističu kako su izuzetno zadovoljni pjesmom “Hej ptico bijela”, koja se već rado sluša u Tuzli.

Inače, pomenuta pjesma je rađena u tuzlanskom studiju MAT pod producentskom palicom profesora Dragana Divjaka, a potom je urađen i spot koji je sniman na više lokacija u Tuzli.