Bosanska Adele
156

Tuzlanka Sonja Schmitz karijeru gradi u Njemačkoj: Bez muzike ne mogu živjeti

Piše: A. K.
Tuzlanska muzičarka Sonja Schmitz muzičku karijeru gradi u Njemačkoj. Dosad je snimila nekoliko numera, a osim pjevanja izuzetno joj je blisko pisanje pjesama, kao i komponovanje. Mnogi je nazivaju i bosanskom Adele, a ona u razgovoru za Klix.ba kaže da je muzika za nju potreba te da bez nje ne može živjeti.

Ovu rođenu Tuzlanku s adresom u Njemačkoj muzika je spontano pratila kroz cijeli život. U razgovoru za Klix.ba govori da se rodila s ljubavlju koju osjeća prema muzici, a uz nju je kao djevojčica uspjela biti izolovana od svih ratnih nedaća koje su nas zadesile u periodu od 1992. do 1995 godine.

Muzičku školu upisala s pet godina

Sonja je specifična i po tome što je s pet godina upisala Osnovnu muzičku školu u Tuzli, odsjek klavir. Iako su mnogi mislili da će njeno školovanje zaustaviti ratni period, to se, naprotiv, nije dogodilo.

Sonja Schmitz (Foto: D. Z./Klix.ba)
Sonja Schmitz (Foto: D. Z./Klix.ba)

"Kod mene je bilo suprotno, jer je mama insisistirala da se brat i ja još više počnemo baviti muzikom kako bi nas ona odvojila od svih ratnih dešavanja koja su bila oko nas. Vrijeme sam provodila baveći se muzikom, razmišljajući o njoj i svirajući klavir. Zbog toga nisam obraćala pažnju na sve što se dešavalo oko nas", kaže nam Sonja.

Po okončanju osnovnog muzičkog obrazovanja Sonja je upisala i Srednju muzičku školu u rodnom gradu. Njeni profesionalni muzički angažmani kroz solo pjevanje vezani su za jazz i pop muziku, a svoje prve nastupe bilježi 2005. godine.

Poznata je i publici u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je za vrijeme studija nastupala, a svoje prve singlove objavila je 2010. godine. Tri pjesme publikovala je u saradnji s muzičkim producentom Mahirom Sarihodžićem.

"Mislim da sebe ne mogu svrstati ni u jedan muzički žanr. Pokušavam praviti muziku na osnovu toga kako se osjećam. Prije godinu sam se željela potpuno promijeniti u muzičkom smjeru, vjerovatno zbog toga što sam u životu prošla kroz neke promjene. Željela sam nešto interesantnije i modernije, bez balada, s jačim tempom, tako da je krajnji žanrovski ishod pop s malo više elektronike", pojašnjava nam Sonja.

Odlazak u Njemačku

Zbog životnih prilika 2013. godine Sonja se odlučila preseliti u Njemačku, a u prilagođavanju na novu sredinu, kaže nam, u velikoj mjeri pomogla joj je muzika.

"I prije nego što sam počela govoriti njemački jezik tamo sam nastupala, a izvodeći covere na engleskom jeziku zarađivala sam svoj džeparac. Odlazak u Njemačku nije mi drastično promijenio tok muzičke karijere, ali su mi se druge životne mogućnosti drastično otvorile. Tamo imam mnogo više opcija za razvoj bilo kakve vrste karijere", kaže nam Sonja koja je u Njemačkoj upoznala supruga s kojim je danas u sretnom braku.

U proteklih šest godina Sonja je u Njemačkoj snimila šest singlova, a posljednji je nedavno ugledao svjetlost dana. Riječ je o numeri "Broken" na kojoj se autorski potpisala skupa s Damirom Bečićem.

"Pjesma je nastajala godinu i prošla je brojne transformacije. Nakon toga, Damir je stupio u kontakt s Almirom Ajanovićem s kojim je radio aranžman", ističe naša sagovornica koja je spot za singl "Broken" snimala u prostorijama radničkog simbola Tuzle - Fabrici deterdženata Dita.

Zbog sredine u kojoj djeluje ova neobična muzičarka pjesme danas piše i snima na engleskom jeziku.

"Izuzetno mi je bitno da moje pjesme nisu samo ljubavne, da govore o stvarnim životnim situacijama. Uvijek biram neke malo dublje teme. S obzirom na to da muzika nije moja primarna djelatnost, jer imam stalno zaposlenje, mogu reći da sam u velikoj prednosti. Smatram da je to izuzetno dobro, jer ne moram praviti velike kompromise. Sada imam priliku da radim i stvaram ono što zaista želim", nadovezuje se naša sagovornica.

I danas je izuzetno bliska svom prvom instrumentu - klaviru uz pomoć kojeg u vlastitom studiju u Njemačkoj stvara nove kompozicije.

"Klavir je i dalje aktivan dio mog života. Moram piznati da sam se malo rastala s klasičnom muzikom, jer nemam vremena da je sviram, ali sam i dalje ljubiteljica ovakvih nota. Klavir će uvijek biti dio mog života, kao instrument kroz koji se izražavam", dodaje sagovornica portala Klix.ba koju je publika ranije poznavala i pod umjetničkim imenom Sonja James.

Kaže da je biznis u oblasti muzike izuzetno razvijen u državi u kojoj danas živi. Tamo se, navodi ona, tačno znaju pravila po kojima se radi.

Sonja Schmitz (Foto: D. Z./Klix.ba)
Sonja Schmitz (Foto: D. Z./Klix.ba)

"Na prvom mjestu je izvođač, jer ga svi poznajemo, međutim, autori su ti koji su napisali naše najdraže pjesme i oni su tamo pravno zaštićeni. Tamo postoji sistem koji funkcioniše, autorska prava se izrazito poštuju, a nažalost, mislim da to u BiH nije na zadovoljavajućem nivou. Na tome se mora mnogo raditi", dodaje Sonja koja trenutno aktivno radi na nastanku svojih novih pjesama za koje najveću inspiraciju vidi u ljudima.

U Njemačkoj joj je lijepo, ali Bosnu voli

Govoreći o životu u Njemačkoj Sonja ističe da se savršeno uklopila, ali da nikada ne želi biti kao Njemica.

"Tamo sam se uklopila, imam lijep život, ali sam i dalje Tuzlanka. Neko sam ko je rođen i odrastao u Tuzli i to će uvijek biti moj temelj i utjecat će na moj muzički izričaj i ukupni pogled na svijet", naglašava Sonja koja se skrasila u njemačkom Kehlu.

Danas joj mnogo nedostaju porodica i prijatelji, a u rodni grad dolazi najmanje dva puta godišnje.

"BiH kao država mi ne nedostaje, u smislu sistema za koji smatram da ne funkcioniše, kao i zbog problema koji su sve veći. Često kažem da ja smijem kritikovati svoju državu koju volim, ali nekome drugom to ne dopuštam. Bosnu i njene ljude ću uvijek voljeti i to ništa ne može promijeniti", dodaje ona.

Kroz život je naučila da ne planira, a svaki dan se trudi dati maksimum od sebe.

"Uz takav stav na kraju se dešavaju fenomenalne stvari", riječi su kojima Sonja zaključuje razgovor za Klix.ba.