Napustio nas je 1994.
160

Tužan kraj Milana Mladenovića, princa balkanskog rockenrola: Preminuo je sa samo 35 kilograma

I. S.
Foto: Zadužbina Milana Mladenovića
Foto: Zadužbina Milana Mladenovića
Milana Mladenovića su mnogi nazivali princom balkanskog rokenrola. Nažalost, otišao je prerano, nakon borbe s rakom gušterače.

Rođen je 1958. u Zagrebu, a s porodicom se nakon šest godina preselio u Sarajevo, prateći nomadski zakon vojne službe svog oca. Ovdje je počeo ići na prve časove gitare. U Beograd se preselio 1970. On je 1985. u jednom intervjuu opisao svoje odrastanje u Sarajevu.

"Mislim da je ono mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni me naravno mlatili i dolazio sam kući krvav, plačući, što je trajalo do 1970. godine, kada smo se preselili u Beograd. U Sarajevu sam imao najboljeg prijatelja Amera, sa kojim sam, idući ulicom, stalno pjevao Beatlese. Tada sam želio da kada porastem postanem jedan od njih."

Svojim djelovanjem u bendovima Limunovo drvo, Šarlo Akrobata, Katarina II i Ekatarina Velika te projektu Angel's Breath je ostavio neizbrisiv trag u balkanskoj muzici.

Sa Srđanom Gojkovićem Giletom iz Električnog orgazma i Zoranom Kostićem Canetom iz Partibrejkersa je 1992. formirao bend formirao bend Rimtutituki, koji je predstavljao antiratni projekt. Oni su 8. marta navedene godine, bez dozvole za javni nastup, kružili beogradskim ulicama u otvorenom kamionu i izvodili pjesmu "Slušaj 'vamo".

Milan je u augustu 1994. nakon nastupa EKV-a hitno prebačen u bolnicu te mu je dijagnosticiran rak gušterače. Zbog brojnih terapija je smršao - imao je samo 35 kilograma. U posljednjim trenucima svog života želio je da vidi samo svoju prijateljicu Margitu Stefanović Magi.

"Mada je navikla da se suočava s gubicima, doživjela je smrt roditelja i mnogih prijatelja, smrt Milana je potpuno poremetila Margitu. Dan prije Milanove smrti, 4. novembra 1994. godine, Magi je bila u svom stanu na Slaviji. Zazvonio je telefon. 'Možeš li da dođeš do nas? Milan samo hoće tebe da vidi', vapila je Milanova mama Danica", navela je Lidija Nikolić, autorica Margitine biografije "Osećanja. O. Sećanja".

Magi je odmah uhvatila taksi i otišla do njegovog stana na Novom Beogradu. Milan je ležao u krevetu. Bilo je mračno.

"'Nemoj da plačeš, sve smo ovo znali', rekao je Milan. Zatražio je da stavi glavu u krilo kod Margite i da ga mazi po glavi. To su često radili. Zaspao joj je u krilu. Ostala je nekoliko sati sama s njim. Na rastanku mu je rekla: 'Vidimo se sutra.' Nije joj ništa odgovorio. Samo ju je nježno pogledao. Sutra je preminuo", ispričala je.

Milan je ove godine posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva.