{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska: Imam i rocker kombinira sufijsku sa rock muzikom

A
7.7.2013. u 14:30
0
27
Turska: Imam i rocker kombinira sufijsku sa rock muzikom
0
Turska: Imam i rocker kombinira sufijsku sa rock muzikom
Ahmet Muhsin Tuzer, imam u mjestu Kas nedaleko od turske pokrajine Antaliya, osim obavljanja imamske dužnosti, u slobodno vrijeme svira i pjeva u rock grupi koja kombinuje sufijku i rock muziku.
Tuzer je tokom obavljanja dužnosti mujezina (osoba koja u džamijama zove vjernike na molitvu ezanom) u Sultanahmedovoj (Plavoj džamiji) u Istanbulu upoznao Oanu Maru iz Rumunije, koju je oženio 1999. godine, a koja je kasnije prihvatila islam.

Iako je 2000. godine prestao obavljati dužnost imama i počeo se baviti trgovinom, Tuzer se prije tri godine ponovo vratio imamskom pozivu i danas je na dužnosti u džamiji Pinarbası. Tuzer je svojim lijepim glasom osvojio brojne nagrade na takmičenjima u lijepom učenju Kur'ana.

Ipak, Tuzer pored ljubavi prema učenju Kur'ana nije zapostavio i ljubav prema muzici. On je imao priliku upoznti bivšeg gitaristu i poznatog turskog pjevača Erkina Koraya, osnivača grupe Kramp, sa kojim je osnovao bend pod nazivom "FiRock".

"FiRock" je danas grupa koja kombinuje sufijsku i rock muziku, a u toku su i pripreme za prvi album na kojem će biti 10 pjesama, među kojima i dvije ilahije.

Ovaj nesvakidašnji vjerski službenik smatra da je rock univerzalni muzički pravac uz pomoć kojeg se lakše pristupa ljudima.

"Imami danas ne trebaju služiti samo mahali ili mjestu u kojem obavljaju imamsku dužnost, oni trebaju činiti hizmet (uslugu) cijelom svijetu. I mi, kao muzička grupa, smo u tom smislu krenuli na ovaj put, dakle želimo prići drugim ljudima u svijetu na drugačiji način", kaže Tuzer.

"Spojili smo rock i sufijsku muziku", kaže gitarista grupe Dogan Sakin, dodavši da grupa ima cilj održati koncerte širom svijeta.

Supruga Ahmeta Muhsina Tuzera, Oana Mara, kazala je kako je sretna zbog toga što postoji jedan ovakav bend.

"Muzika nema jezik, ona je univerzalna. Nije bitno da li je to rock, opera, pop ili narodna muzika. Jedino što je važno je da služi ljudima i to je ono što nas čini sretnima", kazala je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: