Odluka Trgovačkog suda
3

Turbulentno u Prljavom Kazalištu: Houra i Bodalec više ne smiju nastupati pod imenima grupe

I. B.
Ukoliko ne budu poštovali mjeru, Houra i Bodalec mogli bi platiti novčanu kaznu (Foto: Pixsell)
Ukoliko ne budu poštovali mjeru, Houra i Bodalec mogli bi platiti novčanu kaznu (Foto: Pixsell)
Nakon što su se pojavile glasine da se hrvatski bend Prljavo kazalište raspao zbog nesuglasica između osnivača Tihomira Fileša i Jasenka Houre, sada su poznati novi detalji raspleta događaja.
Naime, problemi su navodno nastali kada je Houra počeo raditi samostalne projekte pod imenom benda, ne poštivajući prava Fileša, zbog čega je slučaj naposlijetku stigao i do suda.

Prema posljednjim informacijama, Trgovački sud u Zabrebu donio je privremenu mjeru kojom Jasenko Houra i Mladen Bodalec više ne smiju nastupati pod imenom Prljavo kazalište, Prljavci ili drugim sličnim nazivima, ali i pod kojom su primorani da otkažu sve dogovorene aktivnosti pod zastićenim nazivima.

Za hrvatske medije potvrdila je to i Filešova advokatica Kristina Delfin Kanceljak, koja je objasnila kako je ovakvo što bilo nužno.

"Gospodin Houra i gospodin Bodalec ni na koji način nisu željeli poštivati prava koja gospodin Fileš ima, već upravo suprotno, što su višekratno i izjavljivali u medijima," rekla je Kanceljak za Index.

Ona je dodala kako ni organizatori događaja nisu reagovali na zaštitu naziva te da je ovo bio "jedini mogući put".

Mjera će trajati do okončanja sudskog postupka, a ako je se Houra i Bodalec ne budu pridržavali, mogli bi platiti i novčane kazne u iznosu od 30.000 KN (7.500 KM) za Houru i 10.000 KN (2.500 KM) za Bodaleca.

Fileš, iako je zadovoljan, pomalo je i žalostan što se nije mogao dogovoriti sa svojim partnerom, istakla je njegova advokatica.

"Naravno, on je zadovoljan ishodom, iako je istovremeno žalostan zbog činjenice što je uopće morao posegnuti za ovim i ovakvim pravnim sredstvom te što je prisiljen svoja prava ostvarivati putem suda iako je prije dva mjeseca pozvao gdina Houru da se dogovore oko otvorenih pitanja vezanih uz ovaj problem", rekla je Kristina za spomenuti medij.

Inače, bend je ranije zvaničnim saopštenjem objasnio kako će ubuduće djelovati Prljavo kazalište.

Između ostalog, istakli su kako će grupa djelovati u sastavu koji je drugačiji od onog prethodnih godina, što je nešto što se dešava već pola stoljeća aktivnog djelovanja benda, a do danas nije utjecalo na rad i stvaralaštvo Prljavog kazališta.