Muzika
0

Tuga na sarajevskoj promociji "The Hardest Thing"

Sarajevo-x.com
Sinoć je, nakon Skoplja, Beograda, Zagreba i Ljubljane, u kinu Meeting Point u Sarajevu održana promocija novoga albuma na engleskom jeziku ”The Hardest Thing” neprežaljenog Toše Proeskog.

Album sadrži deset pjesama, od kojih je jedna arija na italijanskom jeziku. Sniman je u Londonu, a neke pjesme su nastale i na Jamajci gdje je Toše proveo ljeto 2006. godine u društvu sa Andyjem Wrightom, jednim od najpoznatijih svjetskih producenata. Na ovome albumu aktivno su učestvovali Tošini fanovi koji su na internetskom glasanju odabrali jedno od četiri ponuđena idejna rješenja za omot.

Osim promocije albuma, koji je trebao biti ulaz na svjetsko tržište, premijerno je prikazan i dokumentarni film o stvaranju albuma ”The Hardest Thing – Korak do svjetske slave” u trajanju od 84 minute. Film je sniman od ljeta 2006. do aprila 2007. godine.

Redovno prikazivanje filma počinje 12. februara. Reditelj Boštjan Slatenšek režirao je film u dva dijela, prvi se sastoji od snimanja albuma na Jamajci dok je drugi dio materijala snimljen nakon Tošine smrti. Kinodvorana bila je prepuna obožavatelja, saradnika, kolega muzičara i prijatelja. Prije samog početka svečane premijere filma, posjetiteljima su se obratili Nina Sever-Jogunčić producent, Boštjan Slatenšek reditelj i Andy Wright autor i producent.

Tuga je bila vidljiva na licima svih prisutnih, a među onima koji su i na ovaj način došli odati počast, bili su ambasador Republike Makedonije, gosti ambasade Republike Slovenije, Žan Marolt, Hanka Paldum, Dino Muharemović i članovi fun cluba Toše Proeskog iz Sarajeva.