World Music Fest Zeman
73

Trodnevna avangarda svjetskih muzičkih baština održati će se krajem jula u Novom Pazaru

I. B.
World Music Fest Zeman
World Music Fest Zeman
World Music Fest Zeman je festival svjetske muzike koji se već pet godina u kontinuitetu održava u Novom Pazaru. Iako relativno mlad, on je stekao reputaciju ozbiljnog festivala sa odličnim programom koji zadovoljava svjetske standarde.

Ovogodišnji World Music Fest Zeman održati će se od 28. do 30. jula.

Otvoriti će ga fenomenalni sastav iz Makedonije Džambo Aguševi Orchestra.

Lider orkestra, Džambo Agušev je kao kompozitor, aranžer i instrumentalista, u sadejstvu sa vrhunskim orkestrom, nadmašio sva očekivanja kvalitetnog bleh orkestra. Nakon saradnje sa Fanfare Ciocarlia i Dubioza Kolektivom, ove godine su otpočeli saradnju sa pjevačicom Natachom Atlas. Njihovim osavremenjavanjem brass izraza u "world" dobila se muzika uz koju možete plesati, ali i pažljivo iznova preslušavati, pomno pratiti nostalgiju koju unosi zvuk zurle, osluškivati tenor horne koje pjevaju poput trube ili loviti poneku mrvu jazz-a koja sine i u trenu nestane.

Zatim, 29. jula publici će se predstaviti grčki sastav Sinafi Trio. Ovaj interesantni trio, sastavljen od umjetnica koje sviraju na tradicionalnim orijentalnim instrumentima (kanun, oud i darbuka) okupio se u Istanbulu i svojim repeortoarom donose priče o ljubavi, radosti i razdvajanju na različitim jezicima Bliskog Istoka. Njihovo stvaralaštvo je inspirisano zvucima Kapadokije, Trakije, Egejskog mora kao i muzikom modernog Istanbula.

U okviru Zeman Festa, posljednjeg dana, odnosno 30. jula, održaće se takmičenje u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, Glas Zemana. Osam finalista, već prethodno izabranih putem konkursa, takmičiće se za vrijedne novčane nagrade.

World Music Fest Zeman
World Music Fest Zeman

Iste noći, koncertom Divanhane, zatvoriće se ovogodišnje izdanje Zeman Festa. Divanhana je sarajevski sastav koji već 13 godina uspješno izvodi muziku sevdaha sa modernim aranžmanima, inspirisanim jazz-om, pop i savremenom klasičnom muzikom. Njihova muzika predstavlja gradsku tradicionalnu pjesmu ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i sa čitavog Balkana sa posebnim fokusom na žanr sevdalinke.

Program petog po redu izdanja World Music Festa Zeman ove godine građanima Novog Pazara, Srbije, ali i čitavoj regiji donosi svjetski muzički zanos.

Festival čiji je cilj promovisanje umjetničkog sadržaja koji publika nema prilike da čuje svakodnevno, podržan je od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

Za više informacija posjetite web, kao i Facebook i Instagram stranicu festivala.