Muzika
0

"Tribute to EKV" - 27. aprila u Domu mladih

Sarajevo-x.com
U sarajevskom Domu mladih u petak, 27. aprila, sa početkom u 20 sati, održat će se koncert "Tribute to EKV“. Grupa "Krug" podsjetit će na najznačajnija ostvarenje benda "Ekatarina Velika" u znak sjećanja na legendarni beogradski rock'n'roll sastav.

Beogradski band "Krug" nastao je u proljeće 2006. Osnovan je kao fuzija muzičara, članova originalne postave "Ekatarina Velika" s grupom ljudi koji su više od dvije decenije na muzičkoj sceni Beograda. Zajednička im je ljubav prema muzici, umjetnosti i poštovanje prema jednom od najvećih rock bendova sa prostora bivše Jugoslavije, grupi "EKV“.

„Krug“ želi doprinijeti očuvanju sjećanja na članove "EKV-a“ - Milana, Bojana, Margitu. Ovaj koncert je prilika za sve malde naraštaje koji nisu mogli čuti "EKV" uživo, da barem na ovaj način uživaju u nekim hitovima „Ekatarine Velike“ .

Članovi „Kruga“ su: Marko Milivojević (EKV) - bubnjevi, Dragiša Uskoković - Cima (EKV) - bas gitara, Tanja Jovičević – vokal, Aleksandar Sarajlić i Predrag Stevović - gitara (Filigrani), Dejan Tomović - Tomke i Dušan Pavlović (Vampiri).

Grupa "EKV“ nastala je 1982. godine u Beogradu, kada su pjevač i gitarist grupe „Šarlo akrobata“, Milan Mladenović i gitarist Dragomir Mihajlović Gagi osnovali bend "Katarina II". Tokom 1982. pridružuju im se Margita Stefanović Magi (klavijature) i Bojan Pečar (bas gitara), a zatim i bubnjar „Šarla Akrobate“ Ivan Vdović Vd.

Početkom 1984. godine grupa je izdala svoj prvi album, Katarina II. Album je bio hvaljen, ali nije postigao veliki komercijalni uspjeh zbog svog kompleksnog, umjetničkog i introvertnog stila. Ubrzo nakon izlaska ovog albuma dolazi do promjene sastava grupe: Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku. Na mjesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista.

U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985., odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime "Katarina II", grupa je promijenila naziv u "Ekatarina Velika", kasnije obično skraćivano na "EKV".

Karakteristika svih "EKV“ albuma je suptilnost i osjećajnost same muzike i poetični, introspektivni stihovi Milana Mladenovića. Javljaju se i prvi hitovi: "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno" i "Hodaj", a prate ih kompoziocije "Zemlja", "Ljubav", "7 dana" i druge.

U prvoj polovici 1994. godine "EKV“ pauzira, dok Milan Mladenović odlazi u Brazilm gdje sa tamošnjim muzičarima snima album „Angel's Breath“ koji će izaći 1995. godine. U ljeto se vraća u Srbiju, nakon čega je bilo planova o novom "EKV“ albumu "Ponovo zajedno", ali do toga nikad nije došlo. Milan je otkrio da je obolio od raka pankreasa, a 1994. godine umro je u Beogradu. "EKV“ je nakon deset albuma i 12 godina rada prestala postojati.

Na koncertu "Tribute to EKV“ u Domu mladih bit će prikazani dokumentarni snimci sa koncerata grupe "EKV", video art projekcije, a održat će se i prodajna promocija nedavno objavljenog hrvatskog izdanja knjige "Dečak iz vode", u saradnji sa sarajevskom knjižarom "Baybook".

"Dečak iz vode – Monografija Milana Mladenovića" sadrži sve tekstove Milanovih pjesama, uključujući one najranije, kao i one s njegovog solo projekta "Angel's Breath".