Najbolje pjesme svih vremena
0

VIDEO / Tri od četiri prva mjesta drži grupa Oasis

Sarajevo-x.com
Britanski bend Oasis možda je pogodio odlazak Noela Gallaghera, ali jedna od njihovih ranijih pjesama proglašena je najboljom pjesmom svih vremena u jednoj anketi.

Pjesma iz 1994. godine "Live Forever", njihov treći singl, zasjela je na vrh liste najboljih pjesama svih vremena. Na ovoj listi su se, naime, među prve četiri pjesme našle čak tri pjesme Oasisa, piše Daily Telegraph.

"Don't Look Back in Anger" zasjela je na treće mjesto, a na četvrto "Wonderwall". U ovoj internacionalnoj anketi učestvovali su slušatelji britanskog radija Xfm, američkog KROQ i australijskog Triple J.

Na listi su se pored Oasisa našli i Joy Division, The Stone Roses i The Smiths, dok je The Verve zauzeo devetu poziciju.

Singl grupe The Killers "Mr. Brightside" - kojem je dosad najbolji "rezultat" bio da je 2004. godine smješten na deseto mjesto britanske top liste singlova - zasjeo je na drugo mjesto.

Iako je ovo internacionalna lista, najveći broj mjesta zauzeli su britanski izvođači - od 100 najboljih pjesama svih vremena, Britanci su zaslužni za 71.

Lista deset najboljih pjesama svih vremena:

  1. Live Forever – Oasis
  2. Mr Brightside – The Killers
  3. Don't Look Back In Anger – Oasis
  4. Wonderwall – Oasis
  5. Love Will Tear Us Apart – Joy Division
  6. I Am The Resurrection – The Stone Roses
  7. Smells Like Teen Spirit – Nirvana
  8. There Is A Light That Never Goes Out – The Smiths
  9. Bitter Sweet Symphony – Verve
  10. Plug In Baby – Muse