{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trećina popularnih pjesama govori o konzumiranju droga

S
9.11.2007. u 08:42
0
0
Trećina popularnih pjesama govori o konzumiranju droga
0
Trećina popularnih pjesama govori o konzumiranju droga
Novo istraživanje provedeno u SAD-u o tekstovima popularnih pjesama iz različitih žanrova i pravaca, pokazalo je da pored ljubavi, pjesme-hitovi najčešće govore o korištenju i upotrebi droga. Začuđujuće, country muzika se našla daleko ispred rock muzike, a sve njih je nadmašio rap.
Prema ovom istraživanju, country muzika je gora za dječje uši nego rock'n'roll, kada je riječ o tekstovima koji upućuju na korištenje opojnih supstanci.

Istraživači su uporedili najprodavanije singlove i najslušanije pjesme iz različitih žanrova i pravaca da bi otkrili kako o drogama i alkoholu najviše "govori" rap muzika, iza nje country i na kraju rock'n'roll, izvijestio je Associated Press.

Iako se istraživanje odnosi na 2005. godinu, rezultati su pokazali da čak 37% country hitova u tekstovima govori o korištenju opojnih supstanci dok za rock muziku taj procent iznosi 14%, a za rap čak 77%.

Naučnici i istraživači koji su radili na ovoj studiji nisu pronašli vezu između slušanja muzike i ponašanja, ali su upozorili da djeca između 8 i 18 godina slušaju ovakvu muziku najmanje dva sata dnevno, što je prema njihovom mišljenju zabrinjavajuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: