|

Trećina popularnih pjesama govori o konzumiranju droga

Trećina popularnih pjesama govori o konzumiranju droga
0
S
Sarajevo-x.com
9.11.2007. u 08:42
0
komentara
0

dijeljenja
Trećina popularnih pjesama govori o konzumiranju droga
Novo istraživanje provedeno u SAD-u o tekstovima popularnih pjesama iz različitih žanrova i pravaca, pokazalo je da pored ljubavi, pjesme-hitovi najčešće govore o korištenju i upotrebi droga. Začuđujuće, country muzika se našla daleko ispred rock muzike, a sve njih je nadmašio rap.
Prema ovom istraživanju, country muzika je gora za dječje uši nego rock'n'roll, kada je riječ o tekstovima koji upućuju na korištenje opojnih supstanci.

Istraživači su uporedili najprodavanije singlove i najslušanije pjesme iz različitih žanrova i pravaca da bi otkrili kako o drogama i alkoholu najviše "govori" rap muzika, iza nje country i na kraju rock'n'roll, izvijestio je Associated Press.

Iako se istraživanje odnosi na 2005. godinu, rezultati su pokazali da čak 37% country hitova u tekstovima govori o korištenju opojnih supstanci dok za rock muziku taj procent iznosi 14%, a za rap čak 77%.

Naučnici i istraživači koji su radili na ovoj studiji nisu pronašli vezu između slušanja muzike i ponašanja, ali su upozorili da djeca između 8 i 18 godina slušaju ovakvu muziku najmanje dva sata dnevno, što je prema njihovom mišljenju zabrinjavajuće.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.