Muzika
0

Trećeg dana na Jazz Festu

FENA
U petak 3. novembra 10. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2006 predstavit će tri koncerta na dvije scene.

Nova festivalska scena Solo Stage u Domu Armije i u petak će ponuditi zanimljiv nastup. Riječ je o koncertu Markusa Stockhausena, jednog od vodećih trubača solista i jednog od najinteresantnijih i najsvestranijih muzičara uopšte. Markus Stockhausen će u 19.00 predstaviti svoj solo projekat Phoenix, dokazujući još jednom da je jedan od umjetnika koji se kreću između najrazličitijih muzičkih žanrova, pri tome se podjednako dobro snalazeći kako u jazzu tako i u savremenoj i klasičnoj muzici i kao solista i kao improvizator i kao kompozitor.

Istoga dana na glavnoj sceni u BKC-u nastupit će dva vrhunska pijanista. U 20.30 nastupit će Bojan Zulfikarpašić sa svojim triom Xenophonia. Bojan je aktuelni dobitnik prestižne evropske nagrade European Jazz Prize koja se dodjeljuje svake godine najboljem jazz muzičaru u Evropi. Prije nekoliko godina, Bojana je francuska vlada odlikovala titulom viteza za postignuća u kulturi i umjetnosti. The Guardian ga je nazvao “dokazanim genijem klavira” te dinamičnim kompozitorom, muzičarom sposobnim da spoji raznovrsne ritmove u aranžmane koji imaju težinu i dramu.

Sljedeći koncert u BKC-u u 22.30 predstavlja grupu Gonzala Rubalcabe i Joaa Bosca. Brazilska pijanistička zvijezda i kubanski gitarista personificiraju spoj vlastitih muzičkih tradicija s onu stranu popularnih interpretacija i opštih mjesta brazilske i kubanske muzike.