{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trećeg dana Jazz Festa: John Scofield Trio

S
2.11.2005. u 18:55
0
0
Trećeg dana Jazz Festa: John Scofield Trio
0
Trećeg dana Jazz Festa: John Scofield Trio
Trećeg dana 9. međunarodnog muzičkog festivala, u četvrtak 3. novembra domaćoj će se publici na dva koncerta – u 20.00 i 22.30 predstaviti «gitarska ikona» John Scofield sa svojim triom.
Riječ je o umjetniku za kojeg muzička kritika tvrdi kako je jedan od rijetkih umjetnika koji su u stanju svirati više žanrova tečno, virtuozno i iskreno. Rođen u Ohaju, Scofield je gitaru počeo svirati sa jedanaest godina nadahnut rockom i bluesom. "Kada sam prvi put uronio u jazz, u srednjoškolskim danima, jazz rock je još bio na začetku. A ja sam bio sretan da iskusim zlatno doba rocka i soula, te vidim kako jazz prihvata tu muziku, u vrijeme dok sam ja još uvijek pokušavao naučiti svirati čisti jazz", prisjeća se Scofield i dodaje kako je prvi "pravi" jazz svirao sa Garyjem Burtonom i Gerryjem Mulliganom, dok je njegova prva velika svirka bila sa bendom Billyja Cobhama i Georgea Dukea.

Nakon studija, počinje svirati sa Charlesom Mingusom, Herbiejem Hancockom, Chickom Coreom, Joeom Hendersonom i drugim, a 1982. započinje saradnju sa Milesom Davisom koja će ga uvjeriti da postoji muzika koja je i funky i improvizacija u isto vrijeme. Krajem osamdesetih počeo je istraživati swing, te je sa saksofonistom Joeom Lovanom snimio tri albuma za koja kaže da su vjerovatno njegova najbolja jazz ostvarenja. "Za to je dijelom zaslužan i fantastični bubnjar Bill Stewart, jedan od najboljih muzičara koje sam ikad upoznao", kaže Scofield koji će u okviru 9. Jazz Festa Sarajevo 2005 održati dva koncerta sa svojim triom kojeg čine upravo bubnjar Bill Stewart i basista Steve Swallow i dodaje: "Svirati s njima je pravi izazov. Ne oslanjam se toliko na aranžmane, koliko na način na koji grupa zajedno svira. Imaš samo dobru svirku i znaš da nema prsluka za spašavanje ili sigurnosne mreže."

Njih trojica na sceni kao da iskre dok sviraju jazz standarde i originalne kompozicije. Publici ovaj trio daje više od zbirke melodija; trio Johna Scofielda svira muziku koja utjelovljuje duh koji je održao jazz snažnim i organskim od svog rođenja. "Danas se više zabavljam svirajući nego ikad prije. Nikad nisam bio ovoliko uzbuđen da stvaram i sviram muziku kao sad", kazao je John Scofield.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: