Spomen na umjetnika
641

Treća godišnjica smrti Kemala Montena, legende koja se Sarajevu uvijek vraćala

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prije tri godine napustio nas je bh. pjevač i kantautor Kemal Monteno u 67. godini života.

Bh. umjetnik izgubio je životnu bitku uslijed komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Rođen je u Sarajevu 1948. godine, a posljednjih 15 godina živio je u Zagrebu.

Njegov otac bio je italijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi odlučio je ostati u novoj domovini.

Iza Montena ostale su pjesme koje će ga uvijek čuvati od zaborava.

"Nekako s proljeća", "Nije htjela", "Daleko", "Sarajevo ljubavi moja" i "Vratio sam se živote" su pjesme koje su prepoznatljive ljudima širom regiona, a i dalje.

Tokom svoje bogate muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača, ali i prijatelja kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić Žera i drugi.

Podsjećamo, prošle godine drugu godišnjicu smrti ovog kantautora obilježilo je samo petero ljudi, gdje su se prisutni tada izjasnili da Monteno nije zaslužio ovako skroman ispraćaj za sve ono što je učinio za promociju Sarajeva i BiH.

A ove godine, koliko je poznato, nije organizovan javno okupljanje u čast spomena na ovog autora, te tako ova godišnjica neće biti čak ni skromno obilježena.

Kemal Monteno sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju "Bare".