Sjećanje na legendu
352

Trebinjski muzičari napravili pjesmu u čast Kemalu Montenu

Piše: R. D.
Grupa trebinjskih muzičara na treću godišnjicu smrti sjetila se legendarnog kantautora Kemala Montena i njemu u čast snimila pjesmu "Kemo i grad". Pjesma je već dostigla značajnu popularnost, posebno među Trebinjcima širom svijeta, ali i ljubiteljima lika i djela ove naše muzičke legende.

Marija Valentić, maturantica Srednje muzičke i Medicinske škole, otpjevala je pjesmu "Kemo i Grad", a za naš portal govorila je o pjesmi, odnosu Trebinjaca prema velikom Kemici, kao i ljudima koji stoje iza pjesme.

"Iza pjesme 'Kemo i grad' stoje ljudi iz Trebinja, autori teksta pjesme su Dušan Milivojević i Srećko Šijaković. Pjesma je posvećena Kemalu Montenu kao legendi Sarajeva i bivše Jugoslavije, čovjeku koji je bio istinski simbol ovoga grada. Muziku za pjesmu napisao je učenik srednje muzičke škole u Trebinju Nikola Jovanović, dok je sam ja imala čast da je otpjevam", kaže nam Marija.

Marija Valentić kaže i kako pjesma u prvoj pjesničkoj slici ima motiv sahrane i zato ide stih 'udahne se kad se mora'.

"Kasnije je uvedena nada u stihu, 'Sto put smo se sa dna digli možemo i sada'. Aranžman potpisuje profesor Bobo Vučur. Pjesma je imala promociju na oficijalnom youtube kanalu Kemala Montena na treću godišnjicu njegove smrti, a prije dva dana je prvi put izvedena u galeriji Kulturnog Centra na večeri posvećenoj Kemalu Montenu. Publika je pjesmu sjajno prihvatila. Spot je snimljen u Trebinju na dvije poznate lokacije, na Arslanagića mostu i Crkvini odakle se vidi cijelo Trebinje te je grad u spotu kao na dlanu", priča nam ona.

Motiv Trebinjaca bio je napraviti omaž velikom umjetniku koji je posebno volio Trebinje.

"Kemal Monteno bio je prijatelj Trebinja i u njemu je posljednji put nastupio 2006. godine. Kemala je za Trebinje vezalo i priajteljstvo sa bivšim košarkašem Zdravkom Čečurom koji je prisustvovao koncertu u znak sjaćanja na ovoga umjenika", kazala je Marija Valentić.