Muzika
0

Transvestiti na Evroviziji

Sarajevo-x.com
Verka Serdyuchka
Verka Serdyuchka
Rekordan broj od 42 učesnika takmičit će se na ovogodišnjoj Evroviziji u Helsinkiju. Ovo je 52. po redu izbor za najbolju pjesmu Evrope koji donosi nekoliko iznenađenja, kontraverzi i mnogo šarenila.

Nastup transvestita, kompozicije u operskom stilu i sljedbenici trenda prošlogodišnjeg pobjednika, grupe Lordi, samo su neki od učesnika koje ćemo ove godine gledati u Finskoj.

[SLIKA]1[/SLIKA]Ruslana je 2004. godine takmičenje Evrovizije dovela u Ukrajinu. Ove godine ukrajinsku nadu predstavlja kontraverzni transvestit Verka Serdyuchka. Sredovječna, samoproglašena megazvijezda Verka, ustvari je muški komičar Andriya Danylko koji je stvorio lik Verke – žene sa napadnom odjećom i šminkom koja je izazvala buru negodovanja u Ukrajini.

Verka će izvesti pjesmu sa dijelovima engleskih, njemačkih i ruskih stihova koja je kako kaže "oda miru i ljubavi".

[SLIKA]2[/SLIKA]Danska na ovogodišnje takmičenje najbolje pjesme Evrope također šalje transvestita. No, danski predstavnik, Peter Andersen alias DQ jako se razlikuje od Verke. DQ predstavlja glamuroznu damu okićenu perjem i svjetlucavim nakitom. Pjevat će veselu disko pjesmu koji mnogi insideri Eurosonga nazivaju fantastičnom.

Slovenski trio Sestre, već je 2002. godine izazvao veliku pažnju svojim nastupom na tadašnjem Eurosongu kada su zauzeli 13 mjesto.

Latvija polaže nade u svojih šest tenora, Boniparti.Iv – grupa formirana namjenski za nastup na Evroviziji. Kao svaka dobra operska kompozicija, i njihova pjesma Questa Notte je u potpunosti na italijanskom jeziku.

Slovenija je ove godine okrenula leđa pop muzici te je u Finsku poslala sopranisticu Alenku Gotar koja će 12. maja izvesti pjesmiu Cvet z Juga.

Latviji i Sloveniji ostaje nada da njihove operske pjesme ne dožive istu sudbinu kao Turska 1983. godine kada je sa svojom kompozicijom u operskom stilu završila na posljednjem mjestu bez ijednog boda.

Otkako je finska grupa Lordi prošle godine odnijela pobjedu na evrovizijskom takmičenju, mnoge zemlje učesnice na ovogodišnjem Eurosongu, pomislile su da je možda rock muzika ključ za pobjedu.

[SLIKA]4[/SLIKA]Finska je ostala pri dobitnoj kombinaciji rock muzike i strašnih maski te se sa pjevačicom Hannom Pakarinen i njenom pjesmom Leave Me Alone, nada ponovnoj pobjedi.

Finski komšija, država Švedska, nudi glam rock sa grupom The Ark, androgenim bendom sa biseksualnim pjevačem.

Na drugom kraju skale godišta nalaze se predstavnici Hrvatske grupa Dragonfly i rock veteran Dado Topić koji je sa svojih 57 godina jedan od najstarijih učesnika Evrovizije.

[SLIKA]5[/SLIKA]Švicarsku pjesmu predstavnicu Vampires Are Alive predstavlja DJ Bobo, a u domovini je proglašena sotonskom pjesmom. Prošle godine je slična reputacija pratila i grupu Lordi, a možda joj je i pomogla na putu do pobjede.

Ovogodišnji eksplozivni ulazak Izraela na Eurosong sa pjesmom Push The Button interpretira se kao izraelsko prozivanje Irana zbog njihovog nuklearnog programa. No, izvođači pjesme, grupa Teapacks odbacuju tvrdnje o bilo kakvim političkim konotacijama njihove kompozicije.

U Helsinkiju ćemo vidjeti i neka poznata lica koja su već nastupala na evrovizijskim takmičenjima. To su Eirikur Hauksson sa Islanda koji se prvi put na evrovizijskoj pozornici pojavio 1986. godine sa grupom Icy.

Edsilia Rombley iz Holandije nada se da će prvi put od 2004. godine svoju zemlju odvesti barem u finale. Godine 1998. svoju je državu dovela na četvrto mjesto.

Karolina Goceva po drugi će put predstavljati Makedoniju i nada se ulasku u Top 10 što bi bio prvi put u historiji nastupa ove države.

Evrovizijska porodica se ove godine proširila. Novi izvođači koji nikada nisu bili dio najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi su Sopho Khalvashi iz bivše sovjetske države Gruzije. Češka republika je izabrala grupu Kabat kao svog predstavnika, a Srbija se po prvi put takmiči bez Crne Gore.