Muzika
0

Tradicionalni festival "Kao nekad pred Božić 2006." 13. decembra u BKC-u

FENA
"Kao nekad pred Božić 2006." naziv je ovogodišnjeg 7. tradicionalnog festivala božićnih pjesama, igara i običaja koji će u organizaciji "Libertasa" biti priređen 13. decembra u 20.00 sati na sceni Bosanskog kulturnog centra (BKC).

I ovogodišnje izdanje Festivala okupit će brojne izvođače iz BiH i Hrvatske, a cjelokupan muzički repertoar posvećen je najvećem katoličkom prazniku Božiću. Vesna Pisarović, Hrvoje Hegedušić, Ksenija Erker, Matko Jelavić, Ivica Šarić, Gertruda Munitić, Dražen Žerić-Žera&tamburaška skupina "Lira" te Maja Perfiljeva, samo su neki od najavljenih učesnika.

Direktor Festivala Mario Pejić ističe kako je cilj ove manifestacije na jedinstven način obilježiti Božić, ali ujedno i predstaviti svjetovne božićne običaje i igre katolika u BiH. Upravo po tom segmentu je Festival poseban, a ovogodišnji će ponuditi i čak 10 novih autorskih pjesama posvećenih Božiću.

Festival je, kako je kazao, organiziran isključivo novcem sponzora, bez podrške federalnih ili kantonalnih institucija.

S obzirom na to da je Božić i praznik ljubavi i darivanja, scenarist Janes Tadić ističe da će posjetioci na ulazu dobiti skromne poklone, a moći će uživati u izvedbi 150 učesnika tokom stominutnog programa.

Istu večer u Kamernom teatru 55, po završetku koncerta, bit će upriličeno pjesničko veče Maje Perfiljeve, poznate po brojnim hitovima kultne grupe "Indexi", a specijalna gošća će biti Vesna Pisarović.

Ulaznice u vrijednosti od 10 KM za festival, koji do danas bilježi više od 1.200 izvođača, mogu se kupiti na blagajni BKC-a.