{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Top 12 najvećih trash folk hitova

S
26.12.2009. u 12:30
83
117
Top 12 najvećih trash folk hitova
83
Ideja da napravimo top 10 trash hitova propala je onog momenta kad smo se zarovili u bogatu riznicu. Od nekih 25 hitova iz najuže konkurencije, među kojima su bili i "Skini se sa fejsbuka", "Hej Riki Martine" i "Trči jelen kroz šumu nosi papagaja", morali smo listu skresati najprije na 15, ali pokušaj da se svede na 10 jednostavno nije uspio jer je bilo šteta dalje kratiti. Da ne govorimo da hitove Mirsade i Jarana, Zvukova podrinja i Zorana Kuline nismo uzeli u obzir za ovaj izbor, s obzirom da spadaju u posebnu kategoriju. Pred vama je trash lista najvećih 12 hitova na jednom mjestu, uživajte!
12. Mitar Mirić - 988Nakon hita "988" u kojem Mitar Mirić na najbolji mogući način promovira bitne telefone u telefonskom sistemu Srbije, preporučujemo vlastima komšijske države da ga angažuju za neku od narednih kampanja, možda za prevenciju narkomanije ili za jačanje svijesti o AIDS-u. Zarazni ritam ne dozvoljava pjesmi da bar nekoliko sati izađe iz vaše glave, i nemojte se iznenaditi ako nakon slušanja ulicom budete pjevušili "988 ako ne znaš ko sam, devedeset i tri ako negde gori..."

11. Izoni Gegaj – Hej ba Sarajlija"Hej ba šta ima ba, hej ba hairlija, hej ba šta ima ba, đes ba Sarajlija"... pjeva bard bh. folk scene Izoni Gegaj u ovom nadahnutom hitu nabijenom lokalpatriotizmom i elementima zavičaja. U pjesmi opisuje odrastanje u mahali i simpatično tradicionalno "hapanje", što je posebno vidljivo u stihu: "Vezali smo leptir mašne, a novčanik hop iz tašne". Nije baš na visokom nivou kao u pjesmi pop velikana Hari Mata Harija koji kaže "krali su se novčanici, čitao se Lorka", ali ovakav osvrt na turbulentno odrastanje u sarajevskoj mahali zaslužuje pažnju.

10. Jana – Gori kuća našaApokaliptičan hit Jane Todorović upozorava na opasnosti koje proizilaze iz činjenice da je institucija porodice iz dana u dan sve ugroženija te na posljedice preljuba. "Gori kuća naša, ova noć je vaša", pjeva Jana obraćajući se mužu preljubniku. Saopštava mu da dok je on vara, odlučuje zapaliti njihovu kuću, otići bilo gdje i srušiti sve što je izgradila. Pokazuje i izvanredno poznavanje detalja preljuba pa kaže: "Dok je budeš ljubio, negde oko tri što si dosad imao, nećeš imati".

9. Bora Majstorović – KawasakiKojoj ženi srce ne zaigra kad pored nje prozuji balkanska mačo muškarčina na Kawasakiju od 500 kubika? Nijednoj! To dokazuje i Boro Majstorović koji je u ovom hitu sa mirisom žena, spaljene gume i benzina objedinio ljubav muškarca prema svom Kawasakiju, te ljubav žena prema muškarcima na Kawasakiju. Briljantno!

8. Viki – Otpala ti rukaPjesma počinje sladunjavom melodijom nakon koje Viki umilnim glasom zapjeva: "O, o, o, otpala ti ruka, ako ikad drugu takneš oko struka", a u priču se lagano ubacuju trube. Nakon što svoju ljubav pozove da se ostavi ulice, nastavlja sa kletvama, pa jednu strofu počinje sa "O, o, o, odneo te đavo", a drugu sa "O, o, o, odnela te voda". Ko bi joj odolio?

7. Kemal Malovčić – CarinikKemal Malovčić poznat i po pjesmama gdje se divi djevojčicama ("Tek ti je 16", "Klinka", "Maturska haljina" - o ovome drugom prilikom op.a.), opjevao je u pjesmi "Carinik" vječni problem prosječnog balkanskog muškarca: ljubomorna žena koja nikako ne zna cijeniti činjenicu da je njemu potreban provod u društvu drugih žena! "Ko i svaka druga žena i moja je ljubomorna, kad god kući kasno dođem, za svađu je uvijek 'orna", žali se Kemo u uvodu, da bi u refrenu kazao: "Kad me kući prati zvijezda danica, rođena mi kuća dođe kao granica, a na vratima namršteni lik, trag od tuđih žena traži kao carinik". Ovu tragičnu himnu neshvaćenih balkanskih muškaraca Kemo zaključuje potresnim stihovima: "Lijepe žene, dobro društvo, sve to mojoj duši prija, al' prisjedne jer me kući čeka žena krvopija".

6. Jana – Troši me ove noćiU vremenu konzumerizma i sveopšte potrošnje, Jana više nije imala šta ponuditi pa je nesebično ponudila sebe. U pjesmi "Troši me ove noći" obraća se neodlučnom ljubavniku i otvoreno mu se stavlja na raspolaganje. Nakon nedvosmislenih uvodnih stihova, Jana iskreno i bez uvijanja poručuje: "Troši me ove noći, troši me ja ću moći, ima me dovoljno, troši me slobodno".

5. Minela Stojaković – Ti propadašAko i u jednoj pjesmi postoje požrtvovanost, bezuslovna ljubav, hrabrost, nesebičnost, strahopoštovanje i čežnja, onda je to Minelin hit "Ti propadaš". Nakon što svom voljenom u uvodu saopšti kako bi pristala na sve da bi ostala s njim, iako je za njega bila "najveća drolja u gradu", u refrenu ga upozori da propada jer se opija i drogira, u trećoj strofi izražava pristanak da mu bude vječna robinja i "ona kap iz oka što teče kad je drogiran". Slijedi filozofsko promišljanje u vidu stihova "okreće se svijet, i sa njime ja", da bi na koncu odaslala jasno upozorenje i svim ostalim koji piju i drogiraju se. Angažovan hit!

4. Vendi - UcenaPjesma na realističan način govori o opasnostima modernog društva i opasnostima koje vrebaju na svakom koraku. Poseban akcenat stavlja na opasnost od lošeg društva: "Prošle noći kad je žurka prestala, sa mog vrata ogrlica nestala, skinuo mi momak koji diluje, telefonom zove i ucenuje", žali se Vendi, nakon čega u refrenu slijede šokantni detalji: "Ucena, to je atak na moj lik, ucena, mnogo traži taj bezobraznik, platila bih ali neće biti gotovo, tražiće da spava sa mnom ponovo".

3. Senny – Belaj boyIako je pjesma vrlo zanimljiva, nekako u centar pažnje dolazi spot. Za stolom, s jedne strane sjedi Senny u dresu bh. reprezentacije okrenuta licem prema kameri, dok s druge strane, okrenut leđima u majici na kojoj piše "Tom i Jerry" sjedi Belaj Boy i smireno puši cigaretu. Izmjenjuju se scene Senny ispod koša bez mrežice i u studiju, a sve prati tekst "boy, boy, boy, ti si belaj boy...". Senny je vlasnica još jednog mega-hita "Javi se", ali smo ocijenili da je ovaj inspirativniji...

2. Jurica Blažević – NarkoticiKada vidite reakcije oduševljene publike na live nastupu Jurice Blaževića na kojem izvodi pjesmu "Narkotici", nema sumnje da ovaj hit zaslužuje visoko drugo mjesto. Kada neko djevojci kaže "Obožavaš blud, za tobom sam lud", jasno je da je to poruka pravog muškarca, a iskrenost refrena "Svi su narkotici za tebe nula, jača si od droge i od red bulla" jednostavno je neprevaziđena.

1. Lepa Lana – VanzemaljacMada je Lepa Lana harala 80-ih, a ovaj spot mnogo stariji od ostalih na top listi, "Vanzemaljac" je jednostavno bezvremenski hit. Kada se u spotu iza planete pojavi istoimeni lik sa harmonikom u ruci, u gumenim čizmama i s maskom, niko ne može ostati ravnodušan. Nakon dugog razmatranja i pregledanja&preslušavanja svih kandidata, izbor je pao na ovu pjesmu. Još kada na kraju otkrijemo koja se misteriozna ličnost krije iza maske, savršeno je jasno da je to hit svih hitova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: