Muzika
5

Tifa se vraća na scenu albumom "Spreman na sve", 6. jula koncert na Grbavici

Klix.ba
Mladen Vojičić Tifa nakon trinaestogodišnje diskografske pauze vratio se na scenu u velikom stilu i to albumom "Spreman sam na sve".

Posljednjih nekoliko godina Tifa je sa svojim bendom i suradnicima radio na novom materijalu koji je njegovo autorsko djelo te je u saradnji sa Goranom Pršićem – Masnim potpisao produkciju i kompletan autorski i aranžmanski rad na albumu.

Na albumu se nalazi deset pjesama, a autori tekstova, aranžmana i muzike su Tifa i njegov menadžer Goran Pršić Masni. To što svih ovih godina nije objavljivao albume, Tifa opravdava time da "nije imao šta za reći, pa je tada bolje šutjeti nego pričati bez veze".

Za ovih trinaest godina, scena se mnogo promijenila, ali kao što to njegov naziv kaže i Tifa je "Spreman na sve".

"Zaželio sam se i ja publike, kao i publika mene. Ponosno poručujem: Spreman sam na sve 100 posto", kazao je.

Novi album, po mnogima najboljeg pjevača Bijelog dugmeta, najavljuju singlovi "Spreman sam na sve" i "Diznilend" koji slikovito opisuje stanje na ovim područjima.

Album "Spreman sam na sve" je šesti solo album Mladena Vojičića – Tife, a sniman je u studijima "Svjesna zajednica" u Sarajevu, te "RSL studiju" u Novom Mestu. Album je već izašao istovremeno na svim tržištima u regiji, a uskoro slijedi i koncertna promocija albuma po cijeloj regiji.

Karijera Mladena Vojičića -Tife gotovo pa je zapadnjački obrazac životnog puta posvećenog rock'n'rollu. U 33 godine karijere bio je pjevač čiji se bendovi raspadaju dok je on u vojsci, dobro čuvana tajna "Bijelog dugmeta", lice s naslovnica, pjevač u "Vatrenom poljupcu", "Divljim jagodama"… Pjevač kojem je pošlo za rukom u dahu da napiše pjesme koje i danas traju – "Zauvijek tvoj", "Ako odeš ti", "Svejedno je"…

Iako se njegovi počeci najčešće vežu uz "Bijelo dugme", priča zapravo počinje 1979. u jazz grupi "Kako kad". Tifa tokom ljeta 1984. postaje strogo čuvana tajna u tadašnjoj Jugoslaviji, a prvi javni nastup s novim pjevačem "Dugme" je imalo u sarajevskoj "Slogi" u jesen iste godine. Album, jednostavno nazvan "Bijelo dugme" muzički kritičari smatraju jednim od njihovih najboljih albuma, a pjesme "Padaju zvijezde", "Jer kad ostariš", "Lipe cvatu", "Da te Bogdone volim" – antologijskim pjesmama.

Krajem 1986. Tifa s "Vatrenim poljupcem" snima album "100% rock'n'roll" . Na albumu "Konji", 1988. s "Divljim jagodama", pojavljuje se kao autor s pjesmom "Zauvijek tvoj".

Ni "Jagode" ga nisu mogle dugo zadržati, te krajem 80-ih osniva "Tifa band", s kojim u jesen 1990.izdaje album "Samo ljubav postoji", na kojem se potvrđuje kao autor. Dobar dio ratnih godina provodi u Sarajevu. Tada nastaju pjesme "U bolje sutra ćemo poći", "Ponesi zastavu", "Grbavica" – s kojom je za sva vremena kupio navijače "Želje".

U novembru 1993 u Slogi je održao prvi koncert u opkoljenom Sarajevu, a tokom 1995. nastaje album "Dani bez tebe", s kojim tri puta zaredom puni Skenderiju.

Tifa koji će ove godine proslaviti 33 godine na muzičkoj sceni kaže da bez obzira na sve uspone i padove, ne bi ništa mijenjao.

Tifa će 6. jula na stadionu Grbavica održati koncert povodom 33 godine karijere i to će biti glavna promocija albuma "Spreman sam na sve".