Muzika
0

Thompsonov koncert u New Yorku protekao bez pronacističke ikonografije

FENA
Nakon spora oko nastupa Marka Perkovića Thompsona na njegovoj turneji po Sjedinjenim Državama i Kanadi novinarima je zabranjen dolazak na njegove koncerte jer su, kako smatraju Thompson i organizatori turneje, pogrešno intonirali njegove nastupe.

No novinar Washington Posta ipak je kupio ulaznicu za koncert u New Yorku koji je opisao kao spoj britanskog heavy metala sredinom 1970-ih i istočnoevropske folk muzike", prenosi VoA.

"Subotnji koncert izgledao je više kao obiteljsko okupljanje nego skup na kojem se mahalo zastavama. Većina gledatelja bila je u svojim 30-im i 40-im godinama i izgledalo je kao da se svi poznaju", piše novinar Washington Posta.

On je podsjetio da je Thompson na prijašnjim nastupima upotrebljavao ikonografiju koja slavi ustaški pokret, ali primjećuje da su ustaški simboli izostali s koncerta u New Yorku te spekulira da je Perković to učinio nakon spora oko njegovih koncerata.

Podsjetimo, židovske organizacije tražile su od njujorške nadbiskupije da zabrani nastup Thompsona u dvorani koja se nalazi u vlasništvu crkve.

Kako piše novinar Washington Posta, gledatelji s kojima je razgovarao prevodili su mu Thompsonove pjesme i davali lekcije iz hrvatske povijesti. Jedan od njih, koji je nosio majicu s malim slovom "u", rekao mu je da Thompson ni po čemu nije drugačiji od Billya Joela ili Brucea Springsteena te da Thompson samo izražava svoj ponos.

Na novinarovo pitanje što znači slovo "u" na njegovoj majci, rekao je da ne zna te je prekinuo daljnji razgovor.

O Thompsonovima nastupima u ponedjeljak su javili i kanadski mediji. Dnevnik iz Toronta The Star javlja da je hrvatski pjevač održao "tajni i privatni koncert u Norvalu", nakon što su dvije dvorane otkazale organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona.

Koncert održan na otvorenome u Hrvatskom centru Kraljice mira privukao je nekoliko hiljada ljudi iz lokalne hrvatske zajednice. "Usprkos izraženom hrvatskom nacionalizmu nije bilo pronacističkih simbola", navodi dnevnik iz Toronta.

U sklopu sjevernoameričke turneje Thompson bi u Kanadi, stoji u članku, trebalo da održi koncert i u Vancouveru.