"Avangardna izvrsnost"
42

"Theatre Electrified": Susret sa neobičnim, mjesto gdje su se spojile muzika, umjetnost i tehnologija

I. B.
"Theatre Electrified" (Foto: Adnan Lingo/Lingographer)
"Theatre Electrified" (Foto: Adnan Lingo/Lingographer)
"Posljednji Tasmanijski Vuk" je, 9. marta, tiho ušao na tehnički ulaz Narodnog Pozorišta u Sarajevu. U popunjenom pozorištu sa neizvjesnošću, čekao se izlazak na scenu William Rezéa, njegovog pijaniste i dugoročnog prijatelja Bravina Karunanithya.

Majstor svjetla i dizajner vizuelnog iskustva Favreau Jean-Antoine nije se vidio tokom nastupa, ali o njegovom potpisu iz te noći dugo će se prepričavati.

U 21:05 sati Izlaskom Thylacinea na stage, uronili smo u noć u kojoj je jedino pravilo bilo očekivati nesvakidašnje. Po prvi put na Balkanu, zrak je vibrirao u ritmu francuskog elektronskog-jazz maestra Thylacinea, pretvarajući noć u simfoniju bezgraničnog istraživanja i sirove, hipnotičke energije.

"Theatre Electrified" (Foto: Adnan Lingo/Lingographer)

Posebno iskustvo je predstavljala i raznovrsnost publike, od mladih ravera do iskusnih diplomata, svi su bili znatiželjni. Samo 12 sati ranije, tim Klabike je ušao u objekat i pripremio stage za ono što slijedi. Njih 11 je predano stvaralo iskustvo koje su 352 posjetitelja ponijela sa sobom nakon ove nezaboravne noći.

"Pozorište naelektrisano" (eng. Theatre Electrified) nije bio samo događaj, to je manifest hrabrog i novog, noć u kojoj su se Thylacineovi odvažni ritmovi spojili sa pionirskim etosom Klabike, stvarajući odiseju zvuka, svjetlosti i sirovih emocija. Definitivno, iskustvo koje je razbilo uobičajeno, noć u kojoj su granice između umjetnika i publike, između muzike i električne energije zamagljene.

"Theatre Electrified" (Foto: Adnan Lingo/Lingographer)

Thylacine je svojom karizmom odveo nastup u nepoznato, pozivajući publiku da se prepusti privlačnosti nekonvencionalnog te da posljednjih 10 minuta provede na nogama. Ovaj događaj obećavao je alhemiju digitalnog i analognog, a publika je dobila proslavu koja nadilazi žanrove i očekivanja.

Ovaj veoma zahtjevan event, Klabika je, podsjetimo, uspjela realizovati u saradnji sa Francuskom Ambasadom, Francuskim Kulturnim Institutom i Olimpijskim Muzejom Sarajevo.