Muzika
0

The Streets za prvi dan Exita

Sarajevo-x.com
Nakon što je reperka M.I.A. otkazala sve ovogodišnje nastupe, umjesto nje, na glavnoj bini Exit festivala nastupit će platinasta hip-hop zvijezda Mike Skinner, poznatiji kao The Streets. Sa tri muzička bestselera i četvrtim albumom u najavi, The Streets će nastupiti u šestočlanom sastavu.

Mike Skinner, autor iza pseudonima The Streets i jedan od najtraženijih hip-hop izvođača, rođen je u Londonu iz kojeg se još kao petogodišnjak preselio u Birmingem, drugi najveći britanski grad. Ipak, londonska izdavačka scena i nezavisna etiketa "Locked On“, proslavljena po izdavanju Artful Dodgera i Craig Davida, prihvata njegovu demo pjesmu "Has It Come To This“.

Nevjerovatna popularnost pjesme na londonskoj radio i DJ sceni, lansira debi singl na 25. mesto britanske liste singlova i otvara vrata prvom albumu "Original Pirate Material“ iz 2002. godine. Album prvijenac biva nominovan za "Mercury“ nagradu, a magazin "NME“ ga svrstava u pet najboljih te godine. Ime The Streets nosi tri "BRIT“ nominacije, dok tiraž debitanskog albuma prelazi platinastih milion kopija. Britanska popularnost prelazi Atlantik i čuveni listovi "Rolling Stone“, "Spin“, "Blender“, "New York Times“ i "LA Times“ ga redom svrstavaju među najbolje albume u 2002. godini. Publici ostaju antologijski singlovi "Week Become Heroes“, "Let’s Push Things Forward“ i "Irony Of It All“.

Nakon dvije godine u samom vrhu muzičke scene, 2004. godine izlazi trostruko-platinasti album "A Grand Don’t Come For Free“ koji debituje na drugom, da bi potom zauzeo i prvo mjesto na UK listi albuma. Tipične Skinnerove priče o svakodnevici, sa slikovitom naracijom dostojnom najboljih scenarija za "Mućke“, ponovo osvajaju ostrvljane, ali i cijeli svijet. Dirljiva pesma "Dry Your Eyes“ pronalazi put do prvog mjesta već po samom ulasku na listu singlova, a spotovi "Stritsa“ postaju remek-djela za sebe. "Krajnje običan dečko iz kraja“ postaje heroj daleko van hip-hop scene i zapravo postaje dijelom svakog žanra pomalo i pritom uspijeva da zadrži "indie“ status u muzičkoj industriji.

"Bilo je u pitanju to da nisam htio da lažem u onom smislu u kojem reperi lažu“ – otvoreno je rekao Sikinner za Guardian 2004. godine i nastavio: "Veliko je pitanje kako održati uzbuđenje koje si imao prije uspjeha, bez pretvaranja da još uvijek radiš stvari koje ustvari ne radiš“.

Izjave koje su prethodile albumu "The Hardest Way To Make An Easy Living“, najavile su temu prvog singla "When You Wasn’t Famous“. Treći album je debitovao na prvom mjestu liste albuma u Britaniji, a Skinner je nastavio da iskreno iznosi poglede na stvari koje mu se dešavaju, ovaj put sa akcentom na svakodnevne uspone i padove koje slava nosi.

Novi The Streets album je u fazi postprodukcije, za koju je Mike otišao do Los Anđelesa iz kojeg redovno piše blog na svojoj MySpace stranici: "Prilično sam održao obećanje sebi da se više ne osvrćem na savremeni život, što je teško uraditi, a istovremeno održati stvari ličnim. Radim veoma veoma naporno“ – piše Skinner o novom albumu.

Živi nastupi popularnih "Stritsa“ otkrivaju uvježban šestočlani bend, a pored Skinnerovog vokala, na sceni su prateći vokal Kevin Mark Trail, Wayne "Vibes“ Bennet kao basista i gitarista, bubnjar je Johnny "Drum Machine“ Jenkins , klavijaturista Chris Brown, a sempler i "live“ produkciju vodi Mike "Magic“ Millrain. Dosad su nastupali na glavnim binama svih većih festivala, a konačno će posjetiti i ovogodišnji Exit festival.