Muzika
66

The Sisters of Mercy dolaze u BiH: Otkrivanje nove publike nam je omiljena aktivnost

Klix.ba
(Foto: Mark Somai)
Britanski sastav The Sisters of Mercy će 22. jula prvi put nastupiti u BiH i to na banjalučkom Demofestu, a uoči ovog koncerta razgovarali smo sa osnivačem i frontmenom benda Andrewom Eldritchom.

Je li vam otkrivanje novih zemalja i nove publike još uvijek uzbudljivo, čak i poslije četiri decenije u ovom poslu?

Uvijek, to nam je omiljena aktivnost. Volimo kada izađemo iz Engleske, posebno u aktuelnoj klimi. A i bolje je od rada.

Andrew Eldritch i Doktor Avalanche su mnogo toga prošli zajedno. Možete li zamisliti vaš razlaz i scenarij da neko od vas bude zamijenjen bubnjem?

Apsolutno ne. Dobar Doktor predvodi iz pozadine i važan je koliko i bilo koji od njegovih ljudskih miniona.

Doktor Avalanche je znatno unaprijeđen tokom godina, od početaka u formi ritam-mašine BOSS DR-55. Ko je on danas?

U 2016. godini Doktor Avalanche je gomila Apple Macintosh "glava" koje puštaju naše MIDI sekvence u rog izobilja sačinjen od antikvitetskih vanjskih semplera i čvrstih, ali sjajnih procesora za efekte, smještenih u kovčeg za radioaktivne supstance i kontrolisanih od sumnjive osobe koja se u različitim situacijama predstavlja kao Medicinski Tehničar, Ravey Davey ili Bog. Razlog ovog "old-school" pristupa je u tome što se skoro nikada ne kvari. Moderni računari su brzi i lukavi, ali mogu da budu nevjerovatno nepouzdani. Mi poznajemo tehnologiju i koristimo različite iteracije da se učinimo što je moguće više neuništivima.

On je dao nekoliko vrlo zanimljivih odgovora u svojoj rubrici "Dragi Doktore", koju vodi na vašoj web stranici. Iz kojeg razloga nije aktivniji tamo?

Dobri Doktor je zauzet svojom ulogom intelektualnog boga ljubavi, a njegov medicinski tehničar je zauzet lemljenjem kablova. Da, to je eufemizam.

Da li ste onda aktivni na Facebooku i kako se nosite sa stalnim pitanjima fanova o tome kada ćete objaviti nešto novo?

Nismo uopšte aktivni na Facebooku, ne bavimo se društvenim mrežama. Chris je otvorio Twitter nalog samo da bi pokazao kako su drugi profili, koji su navodno nalozi benda ili njegovih članova, besmislice. Imamo web stranicu na kojoj se nalaze sve informacije koje smo spremni da podijelimo i koju ažuriramo onoliko često koliko je to potrebno. Sve ostalo je trabunjanje. Ne mora niko znati šta smo jeli za doručak prošle sedmice.

Ali, ide vam prilično dobro, iako se držite dalje od centra pažnje u ovoj eri brzih informacija. Iznenađuje li vas to? Jesu li vaši fanovi izuzetno lojalni ili je ovaj neobični pristup stvorio neku vrstu atraktivne misterije vezane za bend?

Mi samo radimo to što radimo, a to, izgleda, konstantno prodaje mnogo koncertnih karata. Fanovi su generalno divni. Uzajamno se poštujemo, jer mi njima stalno dajemo nešto o čemu mogu razmišljati, a oni nas opskrbljuju cigaretama (Andrew), čudnim gitarama (Chris) i proizvodima za njegu kose (Ben).

Imali ste priliku da kao novinar za Rolling Stone intervjuišete one koji nikad nisu bili izvan centra pažnje. U kojem intervjuu ste najviše uživali?

Leonard Cohen je izvanredno ljudsko biće. Divno je kada vas nadvisi neko sa toliko stila. David Bowie je bio nevjerovatno prijatan i izgledao je zadivljujuće. Čovjek iz nekog drugog svijeta. Svima nam nedostaje.

Banjalučki Demofest je festival posvećen mladim bendovima. Kada biste im postavljali samo jedno pitanje kako biste otkrili da li imaju ono što je potrebno za uspjeh, kako bi to pitanje glasilo?

Da li to zaista želite?

Prva nagrada na Demofestu je snimanje albuma. Kao neko ko ostaje slavan i bez objavljivanja novog materijala, šta biste savjetovali onima koji ne završe na prvom mjestu?

Želite to.

Kultni gothic rock bend The Sisters of Mercy bit će dio revijalnog festivalskog programa Demofesta, zajedno s bendovima Mando Diao, Dub Pistols, Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, Bombaj štampa, ZAA, Nord, Rezerve i S.K.A.

Bend The Sisters of Mercy je nastao davne 1977. godine, a jedan od osnivača ovog sastava je Andrew Eldritch, frontmen, tekstopisac i jedini preostali član originalne postave benda. Eldritch je počeo kao bubnjar, a bubnjeve je ubrzo prepustio ritam-mašini nazvanoj Doktor Avalanche. Današnju postavu benda, pored Eldritcha, zaokružuju gitaristi Chris Catalyst i Ben Christo.

The Sisters of Mercy su po mnogo čemu specifičan bend, pa tako od ranih devedesetih godina prošlog vijeka ne snimaju albume, na šta su se odlučili nakon burnog razlaza sa producentskom kućom Time Warner. I pored toga, aktivno sviraju, pune koncertne prostore širom planete i uživo predstavljaju nove pjesme.

Nastup na Demofestu će biti njihov prvi u BiH, a prema Eldritchovim riječima, već mu se raduju.