Muzika
0

The Independent: Pjesma "nove Srbije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više britanskih listova osvrće se u ponedjeljak na pobjedu Srbije na takmičenju za pjesmu Eurovizije proteklog vikenda. Iako možda nije najpopularnija zemlja na svijetu, Srbija umije napraviti zabavu, ističe The Guardian.

The Guardian navodi kako su ulice Beograda samo nekoliko minuta nakon trijumfa u Helsinkiju bile preplavljene onima koji su slavili pobjedu do sitnih sati.

Subotnje glasanje, na kojem je Srbija dobila maksimum poena od svih bivših članica nekadašnje federacije govori da širom bivše Jugoslavije još postoji nostalgija prema toj državi i pored krvoprolića iz devedesetih i neprestanih napetosti koje vladaju zbog Kosova.

Prenoseći izjavu Marije Šerifović da je njena pobjeda bila pobjeda "nove Srbije", kao i njeno zadovoljstvo što Srbi sada pjevaju "dobre, prave pjesme", Guardian primjećuje kako je njena spora ljubavna pjesma u kontrastu s vodećim muzičkim trendom "turbofolkom", koji je u Srbiji dominirao više od decenije.

Uz opširnu reportažu iz Helsinkija, Independent pobjedi Marije Šerifović posvećuje i urednički komentar.

Bitke su oduvijek prisutne u srpskoj svijesti - počev od one izgubljene od Turaka na Kosovu 1389. do one izgubljene od NATO-a - ponovo zbog Kosova - 1999. godine. Osjećanje dobijene bitke gotovo je nepoznato, što možda objašnjava erupciju radosti zbog eurovizijske pobjede Marije Šerifović.

Ona u Helsinkiju međutim nije pobijedila samo rivale - bila je to pobjeda jednog lica Srbije nad drugim. Marija je jasno pokazala da ne prihvata ulogu i repertoar srpskih pjevačica, koje se tradicionalno dovode u vezu s nacionalističkom desnicom.

Njene pratilje nisu krasili obavezni dugi nokti, kratke suknje i teška šminka, a izostao je i tradicionalni mišićavi dečko ili muž, po mogućnosti gangster ili ratni zločinac.

Srbima neće promaći da je Marijina "molitva" uperena protiv svih onih moćnih konzervativnih snaga koje bi željele da zemlja ostane izolirana. U slučaju da to nisu shvatili, sama je svoju pobjeda posvetila "novoj Srbiji".

Čini se da je nova Srbija pronašla svoj glas koji neće tako brzo biti ušutkan, piše Independent.