Svjetski headlineri
46

The Cure, jedan od najvećih bendova u historiji popularne muzike konačno stiže na EXIT

Klix.ba
Jedan od najvećih bendova u historiji popularne muzike konačno stiže na EXIT!. Nakon što su ove godine rasprodali Hyde park za 65.000 posjetilaca u Londonu, vijest da će rock giganti The Cure iduće godine krenuti na jubilarnu i možda posljednju turneju povodom nevjerovatnih 40 godina postojanja benda, nedavno je odjeknula širom svijeta.

Čuveni Guardian povodom ovog velikog jubileja navodi da je u pitanju sastav koji je 2protutnjao kroz osamdesete onako kako su Beatlesi protutnjali kroz šezdesete ili Bowie kroz sedamdesete, divlje kreativni, konstantno se mijenjajući", dok kultni NME njihov nedavni koncert opisuje kao čistu perfekciju velikog rock benda koji je na vrhuncu svog umijeća, nazivajući ih "božanskim genijima".

The Cure će sljedeće godine biti apsolutni headlineri na malom broju evropskih festivala, te su karte prvih objavljenih datuma za 2019. planule u rekordnom roku. Na lično insistiranje benda, EXIT, trenutni nosilac evropske šampionske titule, našao se među odabranim festivalima, pa će na zadovoljstvo publike The Cure prvi put u regionu nastupiti 4. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na danas održanoj konferenciji za novinare osnivač Exita Dušan Kovačević naveo je da nije lako bilo doći do benda sa vrha liste želja svih velikih festivala.

"Svake godine od osnivanja EXIT-a slali smo ponudu za The Cure, a paradoksalno, baš u trenutku kad su najveći otkako postoje i kreću na najtraženiju turneju iduće godine, desilo se da se oni jave nama", rekao je Kovačević.

Čuveni rock kritičar Dragan Ambrozić je dodao da je u pitanju nevjerovatna vijest, te da se "sa velikom sigurnošću može reći da je u pitanju jedan od najznačajnijih koncerata u historiji EXIT festivala ”.

S obzirom na to da se radi o turneji sa malim brojem datuma i imajući u vidu da se radi o bendu koji slušaju stotine miliona fanova iz nekoliko generacija, očekuje se da ulaznice za njihove koncerte budu najtraženije za 2019. godinu, što potvrđuju već rasprodati koncerti svega nekoliko sati od lansiranja ulaznica. To se upravo desilo u Irskoj, gdje je nedavno nastao opći haos kada je objavljeno da će The Cure nastupati iste noći u Dublinu kada i Metallica, ali na drugom velikom open-air koncertu. Fanovi su ubrzo pali u još veći očaj jer su The Cure uspjeli da svoj koncert odmah rasprodaju i to za samo nekoliko sati.

The Cure važe za bend koji uživa u svakom izlasku na scenu, a Rolling Stone ocjenjuje njihov nedavni koncertni spektakl pred 65.000 fanova u Londonu kao rijetko intiman za događaj te veličine. Bilo da sviraju na festivalu ili samostalno, set liste im se protežu kroz cijelu karijeru zbog čega im nastupi uvijek traju od dva do tri sata, pa će i nastup na EXIT-u biti istinski koncertni spektakl sa najvećim hitovima kao što su "Friday I’m in Love", "Lovesong", "Pictures of You", "In Between Days", "Boys Don’t Cry", "Close to Me", "Love Cats", "Just Like Heaven", "A Forest"...

U isto vreme zavodljivi, kontroverzni i emotivni, spajajući post-punk, indie i alternativni rok, tokom četiri decenije The Cure su prodali na desetine miliona albuma, izdali 40 singlova, održali 1.500 koncerata, najavljujući čak i novi album uskoro. Utjecali su na formiranje goth rocka, iako oni sami to nisu. Utjecali su na Adele, Rihannu, Manic Street Preachers, Massive Attack, Nine Inch Nails, Mogwai, Franka Oceana i druge žanrovski svjetlosnim godinama udaljene izvođače, dok su oni sami ostali neponovljiva pojava na muzičkoj sceni. Upravo to je recept za besmrtnost ovog benda čiju trenutnu vrhunsku postavu čine Robert Smith, Simon Gallup, Jason Cooper, Roger O’Donnell i Reeves Gabriels.

Tokom svoje karijere The Cure su osvojili najprestižnije muzičke nagrade kao što su BRIT, Q, NME, MTV i brojne druge. Elegantna melanholija kultnog albuma "Disintegration", izdatog 1989. godine, utjecala je na milione ljudi širom svijeta i zacementirala njihovu poziciju kao najboljeg britanskog indie benda te je 2004. godine MTV svoju godišnju MTV Icon emisiju i dodjelu posvetio upravo njima.

Numere sa potpisom The Cure neizostavni su dio soundtracka za neke od najikoničnijih filmova u savremenoj kulturi, kao što su "Vrana", "Sudija" "Dred", "Svadbeni pjevač", "Underworld", "50 poljubaca za pamćenje", "Zemlja avanture", "John Tucker mora umrijeti", "Nick i Nora: Veza za jednu noć" i brojne druge, dok Vogue, Highsnobiety i drugi poštovani modni izvori navode Roberta Smitha, njegovu crnu kosu bogatu lakom, crveni ruž i olovku za oči kao besmrtnu modnu inspiraciju. Pored njegovog stila i glasa, u muzičkom svijetu Smithov ukus i riječ duboko se cijene. Naime, Smith je već godinama programski savjetnik poznatog Meltdown festivala, a koliko je na ovu poziciju teško doći, jasno je iz činjenice da su njegovi prethodnici bili besmrtni David Bowie, te međunarodno prepoznata umjetnica Yoko Ono.

Već sljedeće sedmice, u utorak, 23. oktobra, stižu i prve četverodnevne EXIT ulaznice sa nevjerovatnih 55 posto popusta, po poklon cijeni od 115 KM. Istog datuma u prodaju će biti pušten i vrlo ograničen kontigent dnevnih ulaznica za prvi dan festivala, četvrtak, 4. juli, kad će nastupati The Cure, po poklon cijeni od 53 KM. Isti dan stižu i ulaznice za FAN PIT po cijeni od 69 KM kao i GOLD VIP dnevne ulaznice za 4. juli po 210 KM. Ulaznice će biti dostupne u sistemu Kupikartu.ba i na svim prodajnim mjestima ovog sistema.