Muzika
0

Terry Wogan: "Eurovizija je smeće"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sir Terry Wogan, dugogodišnji britanski komentator Izbora za najbolju pjesmu Evrope, ni ove godine nije odolio a da ne prokomentariše ovo takmičenje. Kao razlog neuspjeha njegove zemlje na Eurosongu naveo je njenu "militantnu historiju", a evropskim emiterima poručio da Euroviziju prestanu shvatati tako ozbiljno jer "svi znaju da je to smeće".

Komentator koji je prošle godine najavio svoje povlačenje sa ovog mjesta, razočaran blokovskim načinom glasanja, na samitu Unije evropskih TV emitera u Lucernu izjavio je kako bi se ovaj događaj trebao posmatrati kao neko smiješno takmičenje, te bi stoga zemlje trebale prestati s političkim igrama.

Na pitanje o postojanju jaza između Velike Britanije i Evrope, Wogan je odgovorio: "To je uvijek postojalo, taj osjećaj nepovjerenja i to obostrani. Britanija je napala skoro svaku zemlju u Evropi i ljudi to ne zaboravljaju."

Voditelj radijskog showa koji je emitovan 38 godina iznenadio je sve takvim stavovima, te je u njega upirano prstom zbog trivijaliziranja dešavanja koje pojedini doživljavaju kao važan kulturni događaj.

Iako je Wogan predstavnicima 48 javnih servisa iz 46 zemalja poručio da voli Eurosong, također je ukazao i na to da se ovo takmičenje "treba vratiti korijenima da bi preživjelo", piše Guardian.

"Eurosong je uzbudljiv, blesav spektakl. Zanimljiv je i lagan, najveći show te vrste u svijetu. Ne tiče se politike niti pozicioniranja u društvu. Ne tiče se čak ni nacionalnog ponosa. To nije prilika da svojim susjedima pokažete koliko ih volite. U pitanju je izbor najbolje pop pjesme u Evropi", smatra Wogan i dodaje: "U Velikoj Britaniji svi znaju da je to smeće. Mislim da se britanska javnost slaže sa mnom kad to kažem. Mnogi od vas su čuli moje komentare i misle da to ne shvatam ozbiljno. U pravu ste, ne shvatam. Ipak, ja sam prijatelj tog takmičenja, a možda i njegov najstariji prijatelj. A kako se prijatelji ponašaju jedan prema drugom? Govore istinu, a ne laskaju."