Muzika
0

Terry Gilliam režirat će operu "Benvenuto Cellini"

Klix.ba
Nekadašnji montipajtonovac ponovno je angažovan u Engleskoj nacionalnoj operi i to na operi Hectora Berlioza "Benvenuto Cellini". Premijera se očekuje u junu naredne godine.

Scenarista, reditelj, animator, glumac i nekadašnji član legendarne humoristične trupe Monty Python, Terry Gilliam, u svom rezimeu već ima jednu operu francuskog kompozitora Hectora Berlioza. Radi se o operi "La damnation de Faust", koju je režirao prije dvije godine. Ovog puta, za Englesku nacionalnu operu, vodit će čitavu produkciju Berliozove opere "Benvenuto Cellini", čija se premijera očekuje u junu 2014. Orkestrom će dirigovati Edward Garner.

Za razliku od susjedne, londonske Royal Opere, Engleska nacionalna opera sve sadržaje izvodi na engleskom jeziku, a trudi se i da prevlada česte predrasude o uštogljenom imidžu opernih kuća te nude publici 3D kinoprojekcije, "opuštenije" izvedbe namijenjene mlađoj publici. Jedan od njihovih projekata bila je i opera o Moameru Gadafiju, libijskom državniku, političaru i vojnom vođi.

Terry Gilliam je do sada režirao filmove "Time Bandits", "Brazil", "The Fisher King", "Dvanaest majmuna", "Imaginarij doktora Parnassusa", "Python Night: 30 Years of Monty Python" i "Strah i prijezir u Las Vegasu".