{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tereza Kesovija: Sarajevo je grad divne pozitivne energije

28.9.2015. u 18:46
35
62
Tereza Kesovija: Sarajevo je grad divne pozitivne energije
35
Tereza Kesovija: Sarajevo je grad divne pozitivne energije
Tereza Kesovija
Na sarajevskoj promociji albuma franjevačke duhovne muzike "Pjesma nad pjesmama" nastupit će hrvatska muzička diva Tereza Kesovija, uz mnoga poznata muzička imena i orkestar kojim će dirigovati Ante Gelo.
Organizatori koncerta FMC Svjetlo riječi i Udruga đaka FKG Visoko pozivaju sve
muzičke sladokusce na humanitarni koncert i promociju albuma "Pjesma nad pjesmama" koja će se održati u Bosanskom kulturnom centru 4.10.2015. s početkom u 19:30 sati. Album "Pjesma nad pjesmama" 2013. je osvojio Porin za najbolji album duhovne muzike.

Uz Terezu Kesoviju nastupit će Zorica Kondža, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Ivan Mikulić, Djordjija Palić, Alan Hržica i VIS Jukić.

Za sve ljubitelje duhovne muzike u našoj zemlji, ali i muzike uopće, ovo je jedinstven događaj. Za profesionalni ugođaj svjetla i zvuka pobrinut će se ekipa Pro-Stage iz Posušja. Koncert će snimati BHRT, a program koji je osmislio Ante Gelo vodit će Nikolina Veljović.

Naslovna pjesma CD-a "Pjesma nad pjesmama" prvi put je snimljena na prvom albumu VIS-a Jukić "Tko me to nepoznatog voli" 1982. Tekst pjesme je prema biblijskoj knjizi priredio fra Mirko Filipović a komponovao fra Ivan Opačak. Na ovom albumu koji je aranžirao i producirao Ante Gelo, otpjevala ju je Tereza Kesovija, a za pjesmu je snimljen i videospot.

U iščekivanju sarajevske promocije iz FMC Svjetlo riječi razgovarali su sa Terezom Kesovijom.

Na pitanje kako se uključila u ovaj humanitarni projekt i što on predstavlja za nju, Kesovija je odgovorila: "Oduševio me je duhovni i umjetnički pristup hrvatskog najboljeg gitariste, aranžera i muzičkog producenta Ante Gela na tom prekrasnom albumu 'Pjesma nad pjesmama' u čiju realizaciju je unio svoje umijeće i veliku ljubav. Uz sudjelovanje vrsnih solista ovaj album nije mogao proći nezapaženo, obrnuto... doživio je stvarni uspjeh o čemu svjedoči i nekoliko hiljada klikova na videospot s naslovnom pjesmom. Dakle, Ante je taj koji je sve nas okupio oko ovog divnog projekta, ispisao nove aranžmane i u svom studiju tonski ovjekovječio 'Pjesmu nad pjesmama'".

Upitana kako doživljavate franjevce i u kakvim je odnosima s njima, Tereza je kazala: "Dovoljno je reći da sam cijelo svoje djetinjstvo zajedno sa svojim tri godine starijim bratom bila vezana uz samostan Male braće u Dubrovniku baš kao član porodice. Pjevala sam u horu koji je vodio nezaboravni padre Ivo Peran, kasnije gvardijan Franjevačkog samostana na otočiću Košljun. Svirala sam flautu i pjevala Tihu noć na Božić. Moj brat je bio stariji ministrant i služio sv. Misu na latinskom, naši roditelji bili su na nas ponosni".

Kesovija je prije nekoliko mjeseci gostovala sa Tri dive u nekoliko gradova BiH.

"Sarajevo u miru, Sarajevo u okrutnom ratu i Sarajevo opet, Bogu hvala, u miru doživljavam uvijek jednako, kao grad dobre raje, grad divne pozitivne energije. Među Divama osjećala sam isto ono što su Gabi i Radojka osjećale - sjajnu publiku koja zna slušati i koja voli to što sluša", istakla je ova umjetnica koja je pjesmom "Ostavi me tu" najavila posljednji album.

Na pitanje oprašta li se od muzičke karijere i koncerata, kazala je: "'Ostavi me tu' je sasvim neobična, prelijepa pjesma koju je napisala Sarajka djevojka, lijepa Maja Saar i ne znam što je ljepše napisala, melodiju ili riječi. Napisala je ona i pjesmu 'Moja priča' za koju je dobila inspiraciju slušajući moju životnu priču. Ona je jedna fascinantna žena neopisivog talenta i ljepote duše. Moguće je da ovaj album bude posljednji, ali svoju koncertnu djelatnost nastavljam jer na sceni publici dajem najbolji dio sebe".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: